Historisk arkiv

Unyansert om krafteksport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Nationen 25.01.2011

Innlegg av politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Ivar Vigdenes, som svar på en kommentar av Kato Nykvist, 25.01.2011

Innlegg av politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Ivar Vigdenes, som svar på en kommentar av Kato Nykvist, 25.01.2011.

Unyansert om krafteksport
Av politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, Ivar Vigdenes (Sp).

Kato Nykvist skriver i en kommentar i Nationen 20.januar at kraftselskapene har tømt magasinene i sommer og etterlyser krav om at magasinene skal være fulle på høsten.

Nykvist har rett i en ting, og det er at magasinene var unormalt lave i fjor. At vi har eksportert kraft er imidlertid et helt feil bilde. Det riktige er at vi hadde veldig høy import av kraft hvis du ser 2010 under ett.

Vinteren 2010 var den kaldeste på 70 år. Kulden førte til at det var behov for mer strømproduksjon enn normalt. Sammen med lavt tilsig til vannmagasinene og store deler av svensk kjernekraft ute av drift førte det til at vi møtte våren med kun trekvart fulle magasiner.

I denne situasjonen har muligheten for import vært viktig. Norge har hatt en total nettoimport i 2010 på om lag 7,5 TWh. I fjor var tilsiget i vannmagasinene 101 TWh, mens forbruket var 128 TWh. Dette tapper altså til tross for en meget høy import magasinene ytterligere.

Nykvist presenterer en rekke tall i sin kommentar. I juli og august var det liten kraftutveksling mellom landene, men det er riktig at vi eksporterte noe i løpet av sommeren og høsten. Dette skyldtes at nødvendig vedlikehold av svensk kjernekraft medførte at denne var ute. At vi i denne perioden kunne eksportere til Sverige var helt avgjørende for at vi i våre kaldeste perioder hadde svensk kraft å importere. Uten dette hadde bildet sett helt annerledes ut.

Det er uakseptabelt med så store variasjoner i strømprisen som vi har opplevd de siste vintrene, og med variasjoner landsdelene i mellom. De eneste tiltakene som kan rette opp i de grunnleggende svakhetene er imidlertid mer utbygging av nett, økt produksjon av fornybar energi og energieffektivisering. På alle disse områdene har regjeringen mangedoblet  innsatsen, og vi vil også forsterke den ytterligere i årene som kommer.