Historisk arkiv

VGs kortslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i VG, 23.01.2011

Svar på VGs leder den 15. januar 2011 av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. På trykk 23.01.2011.

VGs kortslutning
Av olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp)

VGs leder hevder 15. januar at de rekordhøye strømprisene vi har er en politisk fallitt. Det VG skriver er direkte feil.

Situasjonen vi har i dag skyldes stor etterspørsel, kaldt vær, lav magasinfylling og lite tilsig til magasinene. De avgjørende tiltakene for å avbøte på denne situasjonen er mer utbygging av nett, økt produksjon av fornybar energi og energieffektivisering. På alle disse områdene har regjeringen forsterket innsatsen kraftig, og vi vil forsterke den ytterligere i årene som kommer.

Bevilgningene til fornybar energi og energieffektivisering er tredoblet og saksbehandlingskapasiteten på fornybar energi doblet siden de rødgrønne tok over.

Statnett planlegger å investere 40 milliarder kroner i nettet i de kommende årene. Arbeidet med linjene Sima-Samnanger i Hordaland og Ørskog-Sogndal i Midt-Norge er i gang. I desember ble Norge og Sverige enige om et felles elsertifikatmarked som vil gi 26,4 TWh ny fornybar energi fram til 2020.

For å gjøre det enklere å håndtere de økte utgiftene som nå kommer har regjeringen tredoblet tilskuddet til husholdningsstøtte fra Enova. Samtidig er bostøtteordningen utvidet for de som sliter mest. Jeg har også oppfordret alle kraftselskaper til å sende ut månedsvise regninger for at kundene kan få en bedre oversikt over strømutgiftene sine.

Jeg ba i forrige uke NVE om å sende et forslag på høring om tidligere utrulling av avanserte måle- og styringssystemer enn det som har vært planlagt. Denne form for automatisk strømstyring vil redusere strømutgiftene for folk flest.

De store svingningene i strømprisene er uakseptable, men tiltakene for å forhindre dette er ikke gjort over natten. I Norge har det vært mange år med manglende investeringer i infrastruktur og ny fornybar energi. Denne regjeringen har tatt, tar og vil ta kraftfulle grep for å bedre på denne situasjonen.