Derfor trenger vi elsertifikatene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Olje- og energidepartementet
Innlegg av olje- og energiminister Ola Borten Moe i VG 09.10.12.
Tale/innlegg | Dato: 09.10.2012
Innlegg av olje- og energiminister Ola Borten Moe i VG 09.10.12.
Derfor trenger vi elsertifikatene
I årevis har vi diskutert hvordan vi skal få mer fornybar energiproduksjon her i landet. Svaret ble bred politisk enighet på Stortinget om innføringen av elsertifikater, også kalt grønne sertifikater. Sertifikatene vil i årene som kommer gi økt utbygging av fornybar energi, og på sikt bidra til å fase ut bruk av fossil energi. I tillegg får vi som bor i Norge tryggere forsyning av strøm.
Høye mål
Fornybardirektivet pålegger Norge et fornybarmål på 67,5 prosent innen 2020. Norges fornybarandel vil dermed tilsvare to tredjedeler av energiforbruket i 2020. Dette er langt høyere enn i noe EU-land. Et av de viktigste virkemidlene for å nå dette målet er det felles elsertifikatmarkedet med Sverige som trådte i kraft fra nyttår. Innen 2020 skal Norge og Sverige samlet ha 26,4 terrawattimer (TWh) ny produksjon. Dette tilsvarer om lag en femtedel av dagens årsproduksjon i Norge.
Lave utslipp
Det er riktig at den nye kraften ikke uten videre erstatter fossil energibruk. Gjennom EUs kvotesystem er EUs utslippsmål fastsatt fram til 2020. Dette betyr at økt tilgang på fornybar kraft som erstatter fossil energi frigir kvoter som kan gi økte utslipp andre steder. Kvotesystemet er likevel begrenset i tid fram til 2020. Hvis vi skal nå togradersmålet og utslippkutt opp mot 80 prosent i 2050, er det tvingende nødvendig med utbygging av mer fornybar kraft. Denne utbyggingen finner da også sted i et høyt tempo over hele Europa. Uten mer fornybar kraft blir det svært krevende å bevege seg mot et lavutslippssamfunn.
Store variasjoner
Vi må altså legge til rette for god forsyningssikkerhet for energi i en situasjon der bruken av fossile brensler i stor grad skal fases ut. Satsingen på utbygging av fornybar kraftproduksjon bidrar til å styrke forsyningssikkerheten. Vannkraftens uforutsigbarhet gjør at vi har store svingninger i produksjonen fra år til år og innenfor året. I kuldeperioder har inntil hver sjuende kilowattime vært importert.
Å bygge landet
I tillegg til mengden nedbør, vil utviklingen i kraftbalansen framover blant annet avhenge av økonomisk utvikling, strukturendringer og priser. God tilgang på fornybar kraft vil i økende grad også kunne gi næringslivet i Norge et konkurransefortrinn. Forbedret konkurranseevne kan i sin tur føre til økte investeringer i norsk industri. En annen faktor som vil påvirke strømforbruket er befolkningsveksten. I mars rundet vi fem millioner innbyggere i Norge. Om 15 år er vi seks millioner.
Å bygge ut fornybar energi og kraftledninger er å bygge landet. Norge har unike forutsetninger for å bygge ut miljøvennlig energi som både vi og verden trenger. De grønne sertifikatene er et godt virkemiddel for å få dette til.