Historisk arkiv

Feil om klima

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg på trykk i Aftenposten 13.06.12 som svar på innlegg 11.06.12 med tittelen "Når oljeministeren villeder".

Feil om klima

I innlegget ”Når oljeministeren villeder” i Aftenposten mandag anklages olje- og energiminister Ola Borten Moe for å mangle faktabelegg for uttalelsen om at verden i 2035, selv innenfor rammene av to-gradersmålet, vil ha et forbruk av fossil energi på om lag samme nivå som i dag. Til tross for anklagen velger de tre skribentene ikke å dokumentere påstanden, men snarere å argumentere på en måte som tvert i mot understreker statsrådens poeng: Uansett hvilket scenario vi velger, vil fossil energi spille en viktig rolle. Derfor kan ikke klimautfordringen adresseres uten at vi også diskuterer hvordan denne energikilden kan fremskaffes, distribueres og forbrukes på en mest mulig energieffektiv og klimavennlig måte. At innleggsskriverne finner 2-gradersmålet ambisiøst, styrker bare argumentet. 

Det såkalte 450s-scenariet fra det internasjonale energibyrået IEA viser en vekst i bruken av fossil energi i 2020 og deretter en mindre reduksjon i 2035. Innenfor dette forventer IEA igjen en betydelig reduksjon i bruken av kull, en økning i petroleum - hvor bruken av gass vil øke mye. Hvorfor er dette viktig? Jo, nettopp fordi det illustrerer at utslippene påvirkes av hvordan vi velger å produsere, distribuere og forbruke den fossile energien som verden uansett trenger, og hva slags energikilde vi snakker om. Gass som et substitutt for andre mer forurensende fossile energikilder er eksempelvis et viktig bidrag på veien mot et lavutslippssamfunn. Dette forutsetter at gassen produseres og distribueres effektivt. Norge ligger her i forkant med vår offshore energiproduksjon. Fangst og lagring av Co2 er et annet område hvor Norge har tatt en ledende rolle. Og samtidig er det helt nødvendig at vi utvinner de petroleumsressursene vi har på en så miljøvennlig måte som mulig.

Klimaendringene er for mange av oss et moralsk og etisk spørsmål. Jorden skal være et bedre sted når vi overlater den til neste generasjon. Tilgang til energi vil for mange også være et spørsmål om etikk og moral. Alle fortjener muligheten til et bedre liv. Derfor står vi overfor en enorm utfordring. For å finne løsningen er vi avhengig av å se helheten.

Ivar Vigdenes, politisk rådgiver

Olje- og energidepartementet