Historisk arkiv

Kraftledningen gjennom Flora

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i BT 19.desember 2012

Det er ved flere anledninger, senest i BT lørdag, reist spørsmål rundt begrunnelsen for trasévalget i Flora kommune, når det gjelder fremføring av kraftledningen mellom Ørskog og Sogndal. La meg for ordens skyld gjenta begrunnelsen her.

I Flora var det omsøkt flere alternativer. Alle disse alternativene har vært på høring og befart. OED endret NVEs vedtak, slik at traseen nå skal gå via det konsesjonssøkte alternativet om Storebru. Avgjørende for departementets valg av trasé var at denne i størst grad ville medføre samlokalisering/parallellføring med eksisterende ledningsnett på strekningen. Dermed unngikk man fremføring av ledning i områder uten særlig store inngrep fra før og hvor ytterligere bebyggelse ville bli berørt. Å samlokalisere kraftledninger er på ingen måte noe uvanlig grep. En unngår å båndlegge nye arealer, det estetiske inngrepet reduseres, og vi unngår unødige naturinngrep.

Traseen OED ga konsesjon til var også best av hensyn til fugl. Utredningene for friluftsliv, reiseliv/turisme, kulturminner/kulturmiljø og inngrepsfrie områder pekte også på denne traseen som best.

Avgjørelsen om å bygge denne kraftledningen ble fattet 21.desember i fjor, etter en meget lang og grundig prosess, og departementets vedtak står fast. Langs en ca 300 km lang kraftledning, med mange hundre mastepunkter som berører rundt 1000 grunneiere, vil antagelig grunneiere av alle partifarger bli berørt. Det er et betydelig engasjement rundt bygging av kraftlinjer, også i Flora. Her måtte departementet veie vanskelige hensyn opp mot hverandre. Eventuelt partimedlemskap hos grunneiere har ikke vært et slikt hensyn.

 Alle trasealternativ ville medført at noen fikk master og linjer over sine eiendommer eller i nærheten av seg. Departementet er likevel nødt til å treffe en beslutning, i denne saken som i andre saker, dersom vi skal få bygget ut strømnettet vi alle trenger.