Historisk arkiv

Tunnelsyn fra naturverner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Replikk i Trønder-Avisa 20. mars

Det er noe usaklig over tiradene fra Naturvernforbundets Torgeir Havik, når han i Trønder-Avisa 13.mars vil ha ”øvrighetas forklaring” på at Olje- og energidepartementet ”vil bygge vindmøller på Norske fjell og langs vår kyst, utnytte alle bekker og elver til kraftutbygging samt tømme kontinentalsokkelen for fossile ressurser…”.

Med dette fremstår han som en karikatur, en naturverner uten blikk for klimautfordringene. Et slikt tunnelsyn går ikke om vi skal møte verdens klimautfordringer. Da er vi nødt til å bygge ut mer vind- og vannkraft, slik at den totale energimiksen blir mer fornybar. Dette innebærer at vi må akseptere naturinngrep, men ikke i det karikerte omfang Havik antyder. Departementet gjør i hver enkelt utbyggingssak grundige avveininger mot natur- og miljøhensyn, og mange saker får avslag.

I tillegg er vår olje- og gassproduksjon blant verdens reneste. Og det er et faktum, enten Havik liker det eller ikke, at verden i overskuelig fremtid vil være avhengig av fossil energi. Da må det være et mål å produsere den så effektivt og miljøvennlig som mulig.