Historisk arkiv

Åpen og opplyst debatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg av politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet

Innlegg av politisk rådgiver Ivar Vigdenes i Olje- og energidepartementet. På trykk flere steder 21.01.13

Den fremtidige utnyttelsen av petroleumsressurser fra områdene nord-øst i Norskehavet er et viktig politisk spørsmål. Diskusjonen har over mange år gått høyt, både i- og mellom partier, vedrørende når og på hvilke premisser det skal gis adgang til utnyttelse av disse.

Denne regjeringen har levert i olje- og gasspolitikken. Både i tildelinger av utvinningstillatelser, og i petroleumsmeldingen gjennom en bred politisk enighet for en langsiktig og forsvarlig forvaltning av petroleumsressursene. Dette vil forhåpentligvis fortsette, basert på en åpen og opplyst debatt om den videre utvikling i våre havområder.

Når det gjelder områdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II, har regjeringen avklart sin politikk gjennom gjeldende forvaltningsplan. Her ble det slått fast at det ikke skulle igangsettes noen konsekvensutredning av de uåpnede delene av områdene i inneværende stortingsperiode, mens det ”I de åpnede deler av Nordland VI ikke vil være petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden”. Det samme standpunktet som Senterpartiet gikk til valg på i forrige stortingsvalg.

Standpunktet regjeringen har klargjort innebærer imidlertid eksplisitt, at hva som skal være politikken for neste periode vil være gjenstand for en ny vurdering etter valget. Synspunkter på dette representerer således ikke noe brudd med regjeringens politikk, og flere statsråder, fra flere partier, har tilkjennegitt sitt standpunkt.

Senterpartiet har en pågående programprosess. Flertallet i partiets programkomite går inn for ikke å åpne nye områder for petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja i neste periode, og hvor dette gir adgang til videre aktivitet i de allerede åpnede delene av Nordland VI. Det samme standpunktet nestleder og Olje- og energiminister Ola Borten Moe har tilkjennegitt.

En annen avgjørende næring i regionen har uttalt en motstand mot petroleumsaktivitet i disse havområdene. Dette tar Borten Moe og flertallet i programkomiteen da på alvor i sin tilnærming. Det er både misvisende og utenkelig å se for seg noen leteboringer allerede til høsten, men en gjenopptakelse av aktiviteten kan gi grunnlag for letebrønner fram mot 2020.

Det er også dette Borten Moe har tatt til orde for. Fra mitt ståsted blir jeg stadig forbauset over hvor aktivt deler av kommentariatet, opposisjon og miljøbevegelse aktivt ønsker å omdefinere hva Borten Moe sier. Foreløpig førsteplass går til Siri Meling, som har prestert å tolke Statsrådens klare nei til åpning av nye områder, til en konsekvensutredning og åpning av samtlige - med påfølgende støtte fra Høyres stortingsgruppe.

Regjeringen har gjennomført en omfattende kunnskapsinnhenting vedrørende konsekvensene av petroleumsaktivitet i områdene nord-øst i Norskehavet. Å velge aktivt å delta i ordskiftet om noe som regjeringen ikke har en avklart politikk på, og som Senterpartiet drøfter i sin nåværende programprosess, mener jeg ikke bare er en rettighet, men også et ansvar for de av oss som har kjennskap og engasjement for saksfeltet. At flere har tatt til orde for noe annet mener jeg ikke er mindre enn prinsipielt hodeløst.