Historisk arkiv

CO2-fangst: Høye krav til kvalitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv 12. juli 2013

Frps Ketil Solvik-Olsen og Bellona har i kraftige ordelag angrepet avslaget på Sargas’ søknad om gasskraftverk med CO2-rensing.Sakens kjerne dreier seg ikke om politisk uenighet om CO2-rensing, men om en ufullstendig søknad og et umodent prosjekt. Det hjelper verken miljøet eller energisituasjonen at vi godkjenner uferdige prosjekter som samtidig ville påført Staten en stor økonomisk risiko.

Frps Ketil Solvik-Olsen og Bellona har i kraftige ordelag angrepet avslaget på Sargas’ søknad om gasskraftverk med CO2-rensing.Sakens kjerne dreier seg ikke om politisk uenighet om CO2-rensing, men om en ufullstendig søknad og et umodent prosjekt. Det hjelper verken miljøet eller energisituasjonen at vi godkjenner uferdige prosjekter som samtidig ville påført Staten en stor økonomisk risiko.

I forbindelse med EUs støtteprogram for CCS- og fornybarprosjekter, mottok olje- og energidepartementet kun en søknad. Søknaden fra Sargas var interessant og ble godt mottatt av departementet med påfølgende støtte og rådgivning.  

Til tross for klare tilbakemeldinger underveis på feil og mangler i søknaden, ble det levert en prosjektplan med store økonomiske, teknologiske og juridiske svakheter. Blant disse var: 

  • Urealistiske og upresise opplysninger om lønnsomheten;
  • Feil og mangler i de bedriftsøkonomiske planene;
  • Uavklarte avtaler med forretningspartnerne og Litauen.

På linje med de faglige vurderingene fra NVE og Gassnova er dette bakgrunnen for at jeg dessverre ikke kunne gå god for kvaliteten og anbefale dette prosjektet for EU innen fristen 3. juli. En anbefaling ville i tillegg forplikte Norge til å gi en støtte på 1,4 mrd. kroner av skattebetalernes penger. Et beløp i denne størrelsesorden krever forsvarlig kvalitetssikring og saksbehandling.

Jeg ser positivt på Sargas’ arbeid med å realisere sine planer om CO2-rensing. Sargas sitt prosjekt vil være med i vårt videre arbeide med renseprosjekter utover Mongstad.