Historisk arkiv

En forsvarlig praksis

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv 12.04.13

Presisering til Dagens Næringsliv-sak om Aasta Hansteen-utbyggingen onsdag 10. april. På trykk i DN 12.04.13

DN skriver onsdag om at jeg har samtykket til at Statoil kan inngå kontraktsmessige forpliktelser knyttet til Aasta Hansteen-utbyggingen utenfor Nordlandskysten før plan for utbygging og drift (PUD) har vært forelagt Stortinget.

Alle utbygginger med investeringer på over ti milliarder kroner skal forelegges Stortinget før godkjenning av Olje- og energidepartementet. Inngåelse av vesentlige kontraktsmessige forpliktelser skjer helt og holdent på rettighetshavernes eget ansvar.

Samtykket til at rettighetshaverne kan inngå kontrakter reduserer risikoen for prosjektet. Samtidig kan rettighetshaverne sikre seg tilgang til nødvendig kapasitet hos leverandørene. Dette er særlig viktig i en situasjon med høy kapasitetsutnyttelse. Rettighetshaverne får også etablert en forventet pris for leveransene, slik at det er større forutsigbarhet knyttet til investeringsomfanget ved prosjektet.

Petroleumsloven gir adgang til å gi slike samtykker når det er til det beste for prosjektet og ressursforvaltningen. Slike samtykker er gitt for mange utbyggingsprosjekter. Dette gjelder også de prosjekter som Stortinget har behandlet de siste årene.