Historisk arkiv

Om å få mer med mindre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Av Ivar Vigdenes, politisk rådgiver (Sp), Olje- og energidepartementet, på trykk i Adressa 01.02.13.

Av Ivar Vigdenes, politisk rådgiver (Sp), Olje- og energidepartementet, på trykk i Adressa 01.02.13.

Om å få mer med mindre

Tirsdag holdt olje- og energiminister Ola Borten Moe åpningsinnlegget på Enova-konferansen "Det grønne gullet" her i Trondheim. Et viktig virkemiddel for regjeringens klimapolitikk er energieffektivisering. Her spiller Enova en nøkkelrolle. Helt konkret skal Enova bidra til energi- og klimaresultater som samlet tilsvarer 6 ¼ terrawattimer (TWh) innen utgangen av 2015. I forrige periode – som varte fra 2001 til 2012 - sparte man nesten 17 TWh. Det betyr altså 23 TWh til sammen innen utgangen av 2015, eller nærmere en femtedel av den samlede norske vannkraftproduksjonen i et normalår.

Samtidig er det ikke et mål i seg selv at vi skal bruke minst mulig energi totalt sett. Om vi får økt energibruk som følge av for eksempel nye industrietableringer er det bare bra. Vårt poeng er at vi skal bruke energien vi har så effektivt som mulig.

Øker vi energieffektiviteten styrker vi både verdiskapningen og sysselsettingen i Norge. Det betyr rett og slett at vi produserer mer med mindre. Ressurseffektivitet og reduserte CO2-utslipp er det sentrale. Denne regjeringen har styrket og vil videreføre arbeidet med en næringsvennlig og fremtidsrettet miljøpolitikk.