Historisk arkiv

Vi trenger karbonfangst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Innlegg i Bergens Tidende 27.06.2013

Bergens Tidende har den siste tiden hatt en serie artikler om regjeringens arbeid med CO2-håndtering. Arbeidet med å utvikle og ta i bruk teknologi for CO2-fangst og –lagring er en viktig del av regjeringens klima- og energipolitikk.

Bergens Tidende har den siste tiden hatt en serie artikler om regjeringens arbeid med CO2-håndtering. Arbeidet med å utvikle og ta i bruk teknologi for CO2-fangst og –lagring er en viktig del av regjeringens klima- og energipolitikk. Som BT skriver på lederplass 24. juni, er vi nødt til å få på plass CO2-håndtering dersom klimamålet om maks to graders temperaturøkning skal nås.

Å utvikle teknologi fra forskningsstadiet til industriell skala er både kostbart og risikabelt. Dette gjør at mange selskaper er skeptiske til å bruke penger på å utvikle slike teknologier uten offentlige bidrag. Staten har derfor funnet det nødvendig å engasjere seg direkte i prosjektene ved Mongstad. Denne beslutningen har bred støtte i Stortinget. Stortinget har også blitt informert om risikoen ved arbeidet med CO2-håndteringsprosjektene på Mongstad og budsjettanslagene knyttet til disse.

At vi nå ser prosjekter bli etablert andre steder i verden, for eksempel i Canada, er gledelig. Det er også nødvendig dersom klimamålet skal nås. Vi trenger erfaringer fra flere typer prosjekter for å drive teknologien frem og få til nødvendige kostnadsreduksjoner. Men å sammenlikne Mongstad og anlegget i Canada gir et skjevt bilde, fordi prosjektene er svært ulike.

 
I løpet av de siste årene har vi gjort betydelige framskritt i arbeidet med CO2-håndtering her i Norge. Teknologisenteret på Mongstad (TCM) er ferdigstilt og i drift. Samtidig har vi støttet et stort antall forsknings- og utviklingsprosjekter og lagt ned et viktig arbeid i å utrede fullskala CO2-håndtering. Kunnskapen og kompetansen som har blitt opparbeidet gjennom disse prosjektene bidrar til modning av teknologier for CO2-håndtering og til å redusere kostnadene.