Historisk arkiv

Nytt fra EU på telekom-området

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Nytt fra EU på telekom-området

EUs gjennomgang av regelverket for elektronisk kommunikasjon

EU startet ved årsskiftet en gjennomgang av ekomregelverket. Kommisjonen presenterte 29. juni forslag til endringer. De fire dokumentene som Kommisjonen nå har fremlagt er en meddelelse, et working paper, et dokument om virkningene av endringsforslagene og et utkast til ny rekommandasjon om relevante produktmarkeder. Nå starter en offentlig konsultasjon med frist 27. oktober. Endelige forslag fremlegges mot slutten av 2006.

Hovedbudskapet fra Kommisjonen er at det nåværende regelverket stort sett fungerer etter hensikten, men at det er behov for enkelte justeringer.

De viktigste endringene som Kommisjonen foreslår er en mer markedsbasert spektrumpolitikk, dvs. ett enhetlig marked for spektrum i hele EU-området. Dessuten foreslås det å redusere antall predefinerte markeder fra 18 til 12. Det er 5 av sluttbrukermarkedene som foreslås unntatt fra regulering, med begrunnelse i at her er konkurransen tilstrekkelig. Det foreslås også å slå sammen to andre sluttbrukermarkeder. I tillegg ber Kommisjonen om innspill på hvorvidt ytterligere to markeder kan unntas fra regulering. Dette gjelder grossistmarkedet for tilgang og originering av offentlige mobilnettverk, og markedet for kringkastningstjenester.
For de resterende markedene vil ex-ante reguleringen bestå, men Kommisjonen foreslår å forenkle konsultasjonsprosedyrene.

I den pågående konsultasjonsrunden vil Norge komme med et nytt innspill til Kommisjonen. Det vurderes også en felles EFTA-posisjon.

Mer informasjon og de nye dokumentene fra Kommisjonen med endringsforslagene finner du her.

Internasjonal roaming – forslag til forordning er fremlagt

Kommisjonen la 12. juli frem forslag til forordning om internasjonal roaming, med sikte på å redusere de høye roamingprisene i medlemslandene og innen EØS. Det legges opp til regulering både på grossist og sluttbrukernivå.


Norge v/SD har ved to anledninger inngitt kommentarer i høringsrunder i regi av Kommisjonen om det nye regelverksinitiativet. Norges overordnede tilråding har vært å (i) støtte regulering på EU-nivå som kan få bukt med de urimelig høye priser europeiske sluttbrukerne betaler når de roamer i utenlandske mobiltilbyderes nett på ferier eller forretningsreiser, og at (ii) slik regulering bør skje på grossistnivå fremfor på sluttbrukernivå.
Les det norske innspillet fra mai 2006 her.


Hovedpunkter i forslaget til forordning er:

(1) Mobiltilbyderne tvinges til å kutte i grossistprisene de krever av hverandre for å formidle samtaler på vegne av kunder i andre lands mobilnettverk. Metoden vil være maksimalpris-regulering som samtidig sikrer at mobiltilbyderen får igjen kostnaden for å formidle roaming tjenester i sitt nett. Denne del av reguleringen skal iht. Kommisjonen kunne tre i kraft sommeren 2007.

(2) For å sikre at prisreduksjonen som følge av den nye EU- reguleringen faktisk skal komme forbrukerne til gode, foreslås det fastsatt en maksimalpris på sluttbrukernivå. Maksimalprisen skal beregnes med utgangspunkt i kostnaden på grossistnivå for mobiltilbyderen. Reguleringen innebærer at tilbyderen bare kan kreve opptil 30 prosent mer fra brukeren enn det de selv må betale andre tilbydere for å formidle internasjonale samtaler.

(3) For mottatte samtaler i utlandet vil maksimalprisen på sluttbrukernivå tre i kraft fra ikrafttredelsen av ny regulering (sannsynligvis sommeren 2007), mens det for foretatte samtaler i utlandet vil kunne tre i kraft 6 måneder senere.

Da dette dreier seg om en forordning vil den få direkte virkning i medlemsstatene når den er vedtatt av Parlamentet og Rådet. Den vil også måtte gjennomføres i norsk rett før den får virkning her, dersom den blir en del av EØS-avtalen. Det er imidlertid viktig å understreke at forslaget først må vedtas av Parlamentet og Rådet. Hvorvidt forslaget vil bli vedtatt uten endringer er det pr. i dag umulig å si noe om.


SD vil følge opp forslaget bla. gjennom spesialutvalget for kommunikasjoner og i EFTA.

Forslaget til forordning og Kommisjonens "impact assessment" med utfyllende vurderinger kan du lese her.

Mer om internasjonal roaming finner du på Kommisjonens webside.

i2010-konferanse i regi av Finlands presidentskap

Det finske presidentskapet avholder 27.-28. september en konferanse i Helsinki under i2010-strategien. Konferansen har fått navnet "Towards a Ubiquitous European Information Society", og vil være det finske presidentskapets "flaggskip" på området elektronisk kommunikasjon. Den arrangeres av det finske Ministry of Transport and Communications, EU-kommisjonen og ENISA (European Network and Information Security Agency). SD vil delta på konferansen.

Konferansen tar for seg de mulighetene og utfordringene ny informasjonsteknologi medfører at myndigheter, bransje og forbrukere må ta stilling til og fokusere på temaer som IT-sikkerhet, forbrukerspørsmål og e-tjenester og kommunikasjonsnettverk.
Resultatene fra konferansen vil bli en del av det finske presidentskapets konklusjoner og være en input til den andre Evaluation Report on the i2010 Strategy som vil bli publisert i mai 2007.

Les mer om konferansen her