Historisk arkiv

Nytt fra teleområdet i EU-Internasjonal roaming

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Nytt fra teleområdet i EU- Internasjonal roaming

Kommisjonen offentliggjorde 28. mars sin oppdaterte webside om internasjonale roamingpriser. Kommissær Reding presenterte samtidig hovedelementene i det forslag til forordning som Kommisjonen arbeider med, og som forventes fremlagt før sommeren. Signaler tyder på at Kommisjonen vil legge opp til regulering både på grossistnivå (wholesale) og på sluttbrukernivå (retail). Hovedformålet er at besparelser i grossistleddet skal komme forbrukeren til gode.

En ny høringsrunde startet 3.april, med frist for å komme med nye innspill 12. mai. Norge har utarbeidet et nytt innspill til Kommisjonen. Hovedpunkter i det norske innspillet er:

  • Gjentakelse av støtten til hovedtanken bak reguleringsinitiativet, det vil si lavere priser på internasjonal roaming for forbrukerne.
  • Foreslag om at det bør vurderes hvorvidt den nye reguleringen også skal omfatte SMS.
  • Fordi Kommisjonen legger opp til en forordning som vil få direkte effekt i medlemslandene, er det spesielt viktig å vurdere de konsekvensene reguleringsgrepene vil få.
  • Fokus på betydningen av regulering på grossistnivå fremfor sluttbrukerregulering.

Kommenterer Kommisjonens forslag til sluttbrukerregulering, og signaliserer at selv om det er liten tvil om at internasjonal roaming er overpriset, så kan de foreslåtte reguleringsgrepene på sluttbrukernivå ha utilsiktede konsekvenser.

Les det norske innspillet her

Mini-høring i Europaparlamentet

Europaparlamentet avholdt 4. mai en mini-høring om internasjonal roaming. Det er stor avstand mellom operatørene og forbrukerorganisasjonene i synet på Kommisjonens reguleringsforslag.

Hovedpunkter fra høringen kan oppsummeres som følger:

Europeiske teleselskaper ønsker ingen regulering av internasjonal roaming, mens europeiske forbrukerinteresser mener dette er den eneste, effektive måten å få ned de høye prisene på. Ikke overraskende kom dette tydelig frem under en mini-høring om internasjonal roaming som ble gjennomført i Europaparlamentet torsdag 4.mai. Parlamentsmedlemmene (MEPs) som deltok i spørrerunden var noe nølende til lovgivning på det nåværende tidspunkt, men oppfordret teleselskapene til langt større transparens, og at prisreduksjoner måtte komme slutbrukeren til gode. Kommisjonen bekreftet at det vil bli lagt frem et forslag til forordning før sommerferien. Hovedinntrykket etter høringen er at det nå er et sterkt press på selskapene til på egen hånd raskt å gjøre de nødvendige endringer.

Det var en viss enighet om at kundeprisene for roaming var for høye, mens det var meget stor avstand mellom partene om hva man kunne og burde gjøre med dette. Representanter for Telia/Sonera, T-Mobile og Vodafone argumenterte unisont for at teleindustrien må få anledning til selvregulering. Dette vil etter deres vurdering gi lavere priser over tid. Telia/Sonera fryktet at regulering vil skade EU-teleselskapenes konkurransekraft i forhold til utenlandske selskaper. T-Mobile hevdet at roaming prisene er lavere enn det som fremgår av Kommisjonens nettside. Regulering vil føre til inntektstap for selskapene, som igjen vil medføre risiko for kompenserende prisøkninger på andre tjenester. Vodafone hevdet at teleselskapene er bedre til å tilfredsstille kundenes behov enn Kommisjonen. Regulering kan medføre at teleselskapene vil operere med priser med og uten roaming.

Den ganske monotone rekken av innlegg fra teleselskapene utløste en betydelig irritasjon hos komité-lederen i Parlamentet. Også kommentarer fra andre MEPs tydet på at det kan stilles spørsmålstegn ved klokskapen i teleselskapenes strategi i høringen. Det synes usikkert om det vil styrke deres posisjon, at selskapene i høringen ikke fant et eneste positivt element ved Kommisjonens reguleringsinitiativ.

Den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC avviste teleselskapenes argumenter, og tok sterk avstand fra urimelig høye priser, mangel på informasjon/transparens og mangel på valgmuligheter ved valg av operatør. BEUC stod helt og fullt bak behovet for en EU -forordning for å få ned prisene.

Det franske teletilsynet sa at europeiske regulatører stiller seg bak en forordning dersom den fokuserer på prisene mellom operatørene (grossistleddet) og ikke detaljprisene mellom teleselskap og den enkelte kunde. Tilsynet var imidlertid bekymret over eksempler på at kundene måtte betale 40 til 60 eurocent for tjenester som kostet operatøren 5 eurocent. Pristak på mottatte samtaler kan være en mulig løsning.

Generaldirektør Colasanti, DG INFSO i Kommisjonen, redegjorde for bakgrunnshistorien til reguleringsinitiativet. Han pekte bl.a. på at roaming er et bemerkelsesverdig aspekt ved dagens mobiltelefoni, og at teleselskapene har spilt den helt sentrale rollen i utviklingen. Colasanti konstaterte ellers en betydelig prisreduksjon i telemarkedet med unntak av roaming. Han var overrasket over at konkurransen og prisreduksjonen i grossistleddet ikke er ført videre til kunden. Han var enig i at lovgivning burde være en siste utvei, men mente at utviklingen nå viste at det var nødvendig. Colasanti bekreftet at det vil bli lagt frem et forslag til forordning før sommerferien.

De MEPs som deltok i spørrerunden var opptatt av ikke å treffe forhastede beslutninger. Det ble stilt spørsmål ved teleselskapenes tilsynelatende manglende vilje til å foreslå transparente priser, og selskapene ble oppfordret til å gå foran før EU blir tvunget til å vedta reguleringer. Manglende oversiktlighet for forbrukerne ble utpekt som et hovedproblem.

Les mer om internasjonal roaming på Kommisjonens webside