Historisk arkiv

Avholdsplikt og promillegrense: Strengere krav til jernbaneansatte

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Promillegrensen for førere og andre som arbeider med sikkerhet på jernbanen skal fra 1. juli i år settes ned fra 0,5 til 0,2 promille. Dette er klart etter det i statsråd i dag er gjort vedtak om iverksetting av en del endringer i jernbaneloven. (05.05.06)

Pressemelding

Nr.: 29/06
Dato: 05.05.06

Fra 1. juli:
Avholdsplikt og promillegrense: Strengere krav til jernbaneansatte

Promillegrensen for førere og andre som arbeider med sikkerhet på jernbanen skal fra 1. juli i år settes ned fra 0,5 til 0,2 promille.

Dette er klart etter det i statsråd i dag er gjort vedtak om iverksetting av en del endringer i jernbaneloven. Endringene ble vedtatt av Stortinget tidligere i år, som ledd i behandlingen av et forslag fra regjeringen Stoltenberg om å oppheve ”avholdspliktloven” og om at denne lovens bestemmelser i stedet skulle oppdateres og videreføres i vegtrafikkloven og jernbaneloven.

Jernbaneloven har også fått nye bestemmelser om "avholdsplikt" for førere og andre som arbeider med sikkerhet på jernbanen: I de tilfeller det skjer en ulykke skal disse gruppene av ansatte få forbud mot å nyte alkohol eller andre rusmidler for en periode på opptil seks timer etter avsluttet tjeneste. Bestemmelsene gir også politiet adgang til å kunne ta alkotest av personer som ledd i kontroll av jernbanevirksomhet, og av personer som er innblandet i ulykker.

De nye bestemmelsene i jernbaneloven fører til et mer enhetlig regelverk i transportsektoren, og bidrar til å styrke sikkerheten. Samme promillegrense og avholdspliktregler vil dermed gjelde for personer som arbeider innenfor luftfart, sjøtransport med større skip, veg- og jernbanetransport.

Til redaksjonen:

For flere opplysninger – se Ot.prp. nr 39 (2005-2006) Om lov om endringer i vegtrafikkloven og jernbaneloven med mer (avholdsplikt og promillegrense mv.)

Forskrift om pliktmessig avhold for personer ved driftsavdeling ved jernbaner, sporveier, tunnelbaner og forstadsbaner for befordring av personer eller gods av 6. august 1993 nr 783