Historisk arkiv

NSB AS: Sterkt statlig eierskap skal sikre jernbanens konkurranseevne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Regjeringen vil ha et sterkt statlig eierskap i NSB-konsernet. Ved at virksomheten ikke splittes opp eller legges ut på anbud sikrer vi at de ulike delene av virksomheten samordnes på en effektiv måte til glede for de reisende og for næringslivet, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete. (15.12.06)

Pressemelding

Nr.: 121/06
Dato: 15.12.06

NSB AS: Sterkt statlig eierskap skal sikre jernbanens konkurranseevne

- Regjeringen vil ha et sterkt statlig eierskap i NSB-konsernet. Ved at virksomheten ikke splittes opp eller legges ut på anbud sikrer vi at de ulike delene av virksomheten samordnes på en effektiv måte til glede for de reisende og for næringslivet.

Dette sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete, i forbindelse med en stortingsmelding om virksomheten i NSB for perioden 2007-2009. Meldingen ble lagt fram i statsråd i dag.

I forhold til tidligere eiermeldinger er samfunnsansvaret og viktigheten av å tenke langsiktig fremhevet.

- Regjeringen har gjennom sitt første år tatt en rekke grep for å bedre transporttilbudet til norsk næringsliv. Gjennom eiermeldingen gir vi et tydelig signal om at vi ønsker å bruke NSB som et redskap for å styrke norsk næringslivs konkurransedyktighet gjennom et mer effektivt godstransporttilbud, sier Navarsete.

Formålet med stortingsmeldingen, er å gi Stortinget en orientering om utviklingen i NSB, og om konsernets hovedutfordringer, strategier og planer for de kommende årene, samt Samferdselsdepartementets mål for eierskapet.

Meldingen slår fast at NSBs omfattende omstilling de siste årene har vært vellykket både med tanke på kvaliteten og lønnsomheten. Regjeringen vil at NSB skal ha mulighet til å utnytte fordelene ved å drive virksomhet innenfor flere områder. Dette bidrar til å bygge opp et sterkt samlet kollektivtilbud for de reisende, og et godt godstransporttilbud for næringslivet.

Det kommer videre fram i meldingen at Samferdselsdepartementet er opptatt av at styret gjennomfører investeringer som sikrer langsiktig og god utvikling av konsernet, og som ivaretar konsernets samfunnsmessige og sektorpolitiske oppgaver.

Avkastnings- og utbyttepolitikken skal videreføres som i dag. Utbytte fra NSB fastsettes på grunnlag av statens innlånsrente multiplisert med den markedsverdivurderte egenkapitalen, begrenset oppad til 75 prosent av overskuddet til konsernet etter skatt. Samferdselsdepartementet legger opp til å videreføre avkastningskravet på 7,2 prosent etter skatt på bokført verdi av egenkapitalen.

----------------------

Til redaksjonen:

For flere opplysninger, se St.meld. nr. 18 (2006-2007) Om virksomheten til NSB for perioden 2007-2009 på Samferdselsdepartementets nettsider