Historisk arkiv

Norsk-russisk samarbeid om utvikling av gode samferdselstilbud i grenseområdene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete har, i Mehamn i dag, hatt samtaler med viseguvernøren i Murmansk Oblast om hvordan det norsk-russiske samarbeidet kan utvikles for å forbedre samferdselstilbudet i grenseområdene mellom de to landene.

Navarsete opplyste samtidig at Samferdselsdepartementet, i forbindelse med det forberedende arbeidet til Nasjonal transportplan 2010-2019, har bedt de statlige transportetatene om å se nærmere på behov og muligheter for å bedre kommunikasjonene i denne regionen.

Dette er en oppfølging av regjeringens nordområdestrategi, hvor regjeringen varsler at den vil videreutvikle infrastrukturen i nord og særlig legge vekt på tiltak som legger forholdene til rette for næringsutvikling.

- Det har gjennom flere år vært samarbeidet godt innen rammen av Barentssamarbeidet – på regionalt nivå gjennom Regionrådet og på nasjonalt nivå gjennom BEATA (Barents Euro-Arctic Transport Area). Det er behov for å videreføre og videreutvikle dette samarbeidet med sikte på å få fram mer konkrete resultater som kan være med på å legge grunnlaget for fortsatt god utvikling på tvers av landegrensene i området.
 
- Jeg vil berømme de initiativene som allerede er tatt på regionalt nivå for å etablere kontakt og dialog. Jeg er opptatt av at Samferdselsdepartementet skal bygge opp under og oppmuntre en videre utvikling av dette samarbeidet, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Et styrket vegnett i grenseområdene vil være viktig for etableringen av en eventuell norsk-russisk økonomisk og industriell samarbeidssone. Det ble på møtet enighet om å etablere en arbeidsgruppe mellom regionale myndigheter og vegmyndigheter i de to landene for å arbeide videre med mulige transportløsninger.

- Samarbeidet på samferdselsområdet vil få stor betydning for forholdet mellom Norge og Russland. Et styrket samferdselstilbud er en nøkkel for stadig tettere samhandling og næringsutvikling, sier Liv Signe Navarsete.

- Jeg er svært tilfreds med at Widerøe fra og med tirsdag 21. august kommer i gang med flygninger til Murmansk tre dager i uka. Også regjeringens økonomiske bidrag for å redusere maksimalprisene på kortbanenettet i Finmark og Nord-Troms med 20 prosent fra april i fjor gir et bidrag for å bedre kommunikasjonene i regionen.

- Jeg er opptatt av at myndigheter både på regionalt og nasjonalt plan nå følger opp slik at de perspektiver og ambisjoner som er presentert i regjeringens Nordområdestrategi også blir tillagt vekt i de vurderinger og avveininger som skal gjøres i arbeidet med Nasjonal transportplan, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.