Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2009:

Over 12 milliarder kroner til kollektivtransport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen foreslår å bevilge til sammen 12,1 milliarder kroner til tiltak for kollektivtrafikken. I tillegg er det lagt opp til at 2,24 milliarder kroner fra innkreving av bompenger skal benyttes til kollektivtiltak. De samlede kollektivmidlene utgjør dermed om lag 14,3 milliarder kroner, 30,7 prosent mer enn for 2008.

- For å sikre god framkommelighet er det viktig med driftssikre kollektivløsninger som alle kan bruke. Gode kollektivløsninger er helt avgjørende for å redusere klimagassutslipp og annen forurensing fra transportsektoren. Regjeringen fortsetter derfor den sterke satsingen på jernbane, og midlene til kollektivtiltak finansiert av ”vegmidler” har også økt kraftig, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.   

- Å sikre alle et transportilbud er viktig for at folk i hele landet skal kunne leve gode liv. I budsjettet for 2009 lanserer regjeringen derfor en prøveordning der vi ønsker utvidede forsøk med bestillingstransport og samordning med TT-transport i noen utvalgte fylker. Målet er at alle skal med, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Midlene er fordelt slik:

• 1,7 milliarder kroner til statlig kjøp av persontransport med jernbanen.

• 7,1 milliarder kroner til vedlikehold, drift og investeringer på jernbanenettet.

• 2,56 milliarder kroner til investeringer i kollektivtransportens infrastruktur, finansiert ved bruk av ”vegmidler”, fordelt med 250 millioner kroner over budsjettet for riksveginvesteringer, om lag 2,2 milliarder kroner i bompenger og resten i tilskudd.

• 416 millioner kroner til særskilte tilskudd til kollektivtransport, fordelt med 323 millioner kroner til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bruk av bil i byområdene”, om lag 56 millioner kroner i tilskudd til kommuner og fylkeskommuner for å gjøre kollektivtransporten mer tilgjengelig, 21 millioner kroner til demonstrasjonsprosjekter for bedre kollektivtrafikk i distriktene, 10 millioner til start av prøveprosjekt om samordning av bestillingstransport og TT-transport og inntil 5 millioner kroner til etablering av en nasjonal reiseplanlegger og en ny organisatorisk enhet for forvaltning av elektroniske billettsystemer.

• 1,8 milliarder kroner til statlig kjøp av riksfergetjenester.

• 312 millioner kroner til statlig kjøp av sjøtransporttjenester Bergen – Kirkenes (Hurtigruta).

• 520 millioner kroner til statlig kjøp av flyrutetjenester på strekninger som ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomme.

Fylkeskommunale midler til lokal kollektivtransport, inkludert bevilgninger til skole- og studentrabatt, kommer i tillegg til disse statlige midlene.

Det er ellers regnet med 290 millioner kroner i bompenger fra Oslopakke 3 til driftstiltak for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus.


Styrket satsing på jernbanen

Regjeringen foreslår å bevilge totalt 8,84 milliarder kroner til jernbaneformål, en økning på 17,4 prosent fra 2008. I alt 7,1 milliarder kroner går til Jernbaneverket, og veksten på 21,7 prosent fra 2008 muliggjør vesentlige fornyinger og investeringer i jernbanenettet, i tillegg til omfattende vedlikehold. Til statlig kjøp av persontransport med jernbanen er det lagt opp til å bevilge 1,7 milliarder kroner, en vekst på 3,2 prosent fra 2008. 


”Vegmidler” til kollektivtiltak

I 2009 vil regjeringen bruke 2,56 milliarder kroner på kollektivtransport finansiert av ”vegmidler”, i underkant av tre ganger så mye som i 2008. Drøyt 2,2 milliarder kroner kommer fra innkreving av bompenger, 250 millioner kroner er statlige bevilgninger, mens resten er tilskudd.

Som for det foregående samferdselsbudsjettet, er kollektivtiltakene størst i Oslo, Akershus og Bergen. Bygging av ”Bybanen” i Bergen og opprusting av Kolsåsbanen i Oslo og Akershus er de største prosjektene. Midlene skal ellers brukes til blant annet å få større fart og flyt i trafikken i ulike byområder. 


Dobling av midler til belønningsordningen


Regjeringen foreslår å bevilge 323,4 millioner kroner til ” Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byområdene”. I tråd med klimaforliket (Inst.S.nr. 145 (2007-2008)) på Stortinget mellom regjeringspartiene, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti betyr forslaget en dobling av midlene sammenliknet med 2008.

Belønningsordningen skal stimulere byområdene til å føre en transportpolitikk som gjør kollektivtransporten mer attraktiv på bekostning av bilbruk. Evalueringen av ordningen i 2007 viser positive, men begrensede effekter, og påpeker at midlene hadde gitt større uttelling dersom byene hadde vært mer restriktive med hensyn til å tilrettelegge for personbilbruk. Halve bevilgningen skal derfor reserveres byområder som inngår forpliktende avtaler med staten om å ta i bruk virkemidler som reduserer bilbruken – noe som også er i samsvar med klimaforliket.

Regjeringen vil invitere med de samme byområdene som i 2008 til å søke om midler: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Tromsø, Drammen, Skien/Porsgrunn og Fredrikstad/Sarpsborg. 


Kollektivtransport i distriktene: 21 millioner kroner

Samferdselsdepartementet foreslår om lag 21 millioner kroner til ”Kollektivtransport i distriktene” i 2009, en vekst på 5 prosent fra 2008. Midlene går til demonstrasjonsprosjekter som viser hvordan samordning av ressurser og virkemidler kan styrke kollektivtransporten i områder med lavt passasjergrunnlag.

Det vil bli stilt krav om at lokale myndigheter bidrar med en egenandel på minst 50 prosent. Sammen med fylkeskommunene, som er ansvarlig for lokal kollektivtransport, utarbeidet Samferdselsdepartementet i 2007 en veileder for utformingen av kollektivtiltak i distriktene.

Statlig kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen – Kirkenes: – 312 millioner kroner

Den foreslåtte bevilgningen til kjøp av sjøtransporttjenester på Hurtigruta er på 312 millioner kroner - 8,4 prosent høyere enn i 2008 - og bygger på prisjustering av gjeldende avtale. Formålet med disse tjenestene er å sikre et daglig og helårig transporttilbud mellom Bergen og Kirkenes (Hurtigruta).

Det pågår reforhandling av godtgjørelsen begrunnet i endringer i rammebetingelsene, blant annet innføring av NOx-avgift fra 2007. Bevilgingsforslaget bygger ikke på eventuelle endringer i godtgjørelse som følge av dette.

Samferdselsdepartementet er videre kjent med at selskapet ”er av den oppfatning at avtalen med staten i sin nåværende form ikke kan fortsette”. Departementet vil på en egnet måte komme tilbake til Stortinget med dette, etter å ha drøftet saken med Hurtigruten ASA. Regjeringen arbeider ellers med et bredt sett av virkemidler for å utvikle reiselivsnæringen, og dette kan bidra positivt til selskapets inntekstutvikling, går det fram av budsjettforslaget.


Nasjonal reiseplanlegger og elektronisk billettering


Regjeringen foreslår å bevilge til sammen inntil 5 millioner kroner som bidrag til etablering av en nasjonal reiseplanlegger og en nasjonal enhet for forvaltning av elektronisk billettering i 2009. Pålitelig og lett tilgjengelig reiseinformasjon og enkel billettering kan styrke kollektivtransportens konkurranseevne overfor personbil.   

Det vil bli etablert samarbeid med fylkeskommuner, transportetater og trafikkselskaper om prosjektene.


Samordning av bestillingstransport og TT–transport

Regjeringen foreslår å avsette 10 millioner kroner til å starte et prøveprosjektet i ett eller flere fylker der bestillingstransporten bygges ut, samtidig som TT-regelverket justeres for de fylkene som skal delta i forsøket. Formålet med prosjektet er å undersøke om flere av TT-transportene kan gjennomføres med ordinær kollektivtransport, slik at ressurser frigjøres og TT-tibudet kan styrkes for de brukerne som trenger det mest.  

Prosjektet skal vare i tre år, være organisert av fylkeskommunene og gjennomføres i nært samarbeid med de funksjonshemmedes organisasjoner. Hovedmålet er å avdekke om en slik omlegging har positive effekter for transporten for funksjonshemmede.

Regjeringen ønsker å gjøre det ordinære kollektivtransporttilbudet, medregnet bestillingstransport, mer tilgjengelig for funksjonshemmede.


Kollektivtransport: Skal være tilgjengelig for alle

For 2009 foreslår regjeringen å bevilge om lag 56 millioner kroner, 7,7 prosent mer enn i 2008, til tilskuddsordningen for tilgjengelighetstiltak innenfor kommunene og fylkeskommunenes ansvarsområde Foreløpige resultater fra en evaluering av ordningen – som ferdigstilles høsten 2008 – er positive. 

Arbeidet med å bedre tilgjengeligheten til kollektivtransportsystemet er et prioritert område. I fordelingen av midler vil enkle og effektive løsninger prioriteres, samtidig som trafikktunge strekninger og knutepunkter er innsatsområder. Det kreves en lokal egenandel på minst 25 prosent.

Innenfor den foreslåtte bevilgningen på 115 millioner kroner til stasjoner og knutepunkter på jernbanenettet, er det satt av midler til tiltak som er med på å gjøre kollektivtransporten mer tilgjengelig for alle grupper av reisende.