Historisk arkiv

Grønn transportpakke i Trondheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Det er grunn til å rose lokale myndigheter som i tett samarbeid med dyktige fagfolk har satt sammen den mest helhetlige bypakken vi så langt har sett. Behovene for gående og syklende er ivaretatt på en spesielt god måte, samtidig som vi får gjennomført viktige vegprosjekter og tiltak for kollektivtransporten, sier statssekretær Erik Lahnstein.

- Pakken gjør det mulig å komme i gang med byggingen av ny Sluppen bru med påkoblinger på E6, slik at den største flaskehalsen i trondheimstrafikken fjernes. Og man får startet den etterlengtede utbedringen av E6 sørover fra Tonstad. Kollektivtransporten vil oppleve vesentlig forbedret framkommelighet som følge av en rekke tiltak. Trondheim er allerede i dag den ledende sykkelbyen i landet. Nå tas nye viktige grep for å sikre et sammenhengende sykkelnett. At man som en del av denne planen legger vekt på å skille gående og syklende, er også et svært framtidsrettet grep.

Dette sier statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet, i forbindelse med et forslag fra regjeringen om delvis bompengefinansiering av ”Trinn 1 av Miljøpakke for transport i Trondheim”.

Miljøpakken har blant annet som mål å redusere CO2-utslipp fra transportsektoren i Trondheim med 20 prosent innen 2018. Pakken har foreløpig en samlet økonomisk ramme på 4,8 milliarder kroner for årene 2010-2019. Halvparten av midlene skal gå til tiltak for styrket kollektivtransporten, økt trafikksikkerhet og bedre miljø. Den andre halvparten av midlene skal gå til hovedvegnettet, med særlig vekt på utbygging som fører biltrafikken bort fra de sentrale byområdene.

Gjennomføring av Miljøpakke for transport i Trondheim skal finansieres ved en kombinasjon av statlige bevilgninger, kommunale og fylkeskommunale midler og bompenger.

Lavere bompengetakster utenom rushtiden
Samferdselsdepartementet går inn for et opplegg med tidsdifferensierte bompengetakster som en del av finansieringen for Miljøpakke for transport i Trondheim. Dette betyr høyere takster i rushtiden og lavere takster på kvelden og i helgene enn ellers. Ordningen er i tråd med vedtak på lokalpolitisk hold og fører til at de som belaster vegsystemet mest, også må betale mest. En slik ordning gir den mest rettferdige fordelingen av bompengebetalingen og har dessuten en trafikkregulerende virkning.

Nærmere avklaringer i ”Trinn 2”
Samferdselsdepartementet vil – i forbindelse med framlegging av statsbudsjettet for 2010 – komme tilbake til de prosjektene som det er aktuelt å starte i 2010. Departementet vil også komme tilbake til Trinn 2 av miljøpakken når nødvendige avklaringer foreligger.

Trinn 2 vil inneholde en helhetlig plan og endelige prioritering av prosjekter og tiltak i miljøpakken.  Avklaringer som gjelder økonomiske rammer for miljøpakken og mulig innføring av ordning med lokal drivstoffavgift for å finansiere deler av utbyggingstiltakene, vil også være en del av Trinn 2. Det samme gjelder for avklaringer og vurderinger som tar for seg arealbruken i forbindelse med gjennomføring av miljøpakken.

Samferdselsdepartementet vil ellers i Trinn 2 gi en framstilling av mulighetene for å bruke bompengemidler til delvis finansiering av driftstiltak for kollektivtransporten. Det er en forutsetning at bruk av bompenger til driftstiltak for kollektivtrafikken skal gi en reell styrking av kollektivtilbudet og ikke komme til erstatning for midler som brukes til dette formålet i dag.

 

For flere opplysninger om Miljøpakke for transport og kartskisse som viser større prosjekter i miljøpakken - se:

St.prp. nr. 85 (2008-2009) Om delvis bompengefinansiering av trinn 1 av miljøpakke for transport i Trondheim, særlig sidene 5 – 8.