Historisk arkiv

Nasjonal transportplan: Universell utforming - et transportsystem for alle

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Nasjonal transportplan 2010-2019

Regjeringen har som mål at samfunnet skal være universelt utformet i 2025. I stortingsmeldingen er det satt av 4,47 milliarder kroner til universell utforming og tiltak for å forbedre tilgjengeligheten innenfor transportsektoren. – Tilgangen til viktige fellesskapsarenaer vil med disse midlene bli bedre for et bredere lag av folket, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Regjeringen har som mål at samfunnet skal være universelt utformet i 2025. I stortingsmeldingen er det satt av 4,47 milliarder kroner til universell utforming og tiltak for å forbedre tilgjengeligheten innenfor transportsektoren.
– Tilgangen til viktige fellesskapsarenaer vil med disse midlene bli bedre for et bredere lag av folket. Universell utforming skal bidra til å oppnå likeverd og større deltakelse i samfunnet, uavhengig av folks funksjonsevne, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

Transportsystemet skal utvikles og tilrettelegges slik at flest mulig sikres en god mobilitet og at man i størst mulig grad unngår individuelle spesialløsninger.
Av de samlede midlene på 4,47 milliarder kroner er 78 prosent satt av til tiltak på jernbanenettet, mens 22 prosent er foreslått til tiltak på vegnettet.

All ny infrastruktur skal utformes etter prinsippet om universell utforming. Prinsippet om universell utforming skal dessuten inngå som en integrert del av alle planer for oppgradering og utbygging i regi av Statens vegvesen, Jernbaneverket og Avinor AS.

Jernbane – 3,47 milliarder kroner

Innenfor planrammen har regjeringen satt av 3,47 milliarder kroner til tiltak ved stasjoner og knutepunkter på jernbanenettet. Midlene skal bidra til å sikre tilgjengelighet for alle reisende på svært mange stasjoner, i tillegg til universell utforming på de mest trafikktunge knutepunktstasjonene. Innsatsen skal først settes inn der passasjergrunnlaget er størst. Tiltak knyttet til opprustning av informasjonssystemer vil utføres i forbindelse med oppgradering av enkeltstasjoner.

Veg – én milliard kroner

Til oppgradering av knutepunkter, terminaler, holdeplasser og stoppesteder i stamvegnettet er det satt av én milliard kroner. 1 500 av i alt 6 500 holdeplasser på vegnettet vil oppgraderes til ønsket standard i perioden 2010 til 2019. Det legges opp til å prioritere de passasjertunge holdeplassene først.  Om lag 100 kollektivknutepunkter skal oppgraderes til ønsket standard.

Bedre tilgjengelighet på lufthavner og ferjesamband

På flere lufthavner er det fortsatt utfordringer knyttet til ulike elementer i reisekjeden fra ankomst til ombordstigning. Avinor AS vil forbedre forholdene på lufthavnene ytterligere i perioden 2010 til 2019.

For ferjene som trafikkerer ferjesambandene på vegnettet er det store variasjoner når det gjelder tilgjengelighet. Krav om tilgjengelighet vil bli innført etter hvert som sambandene lyses ut på anbud.

Regjeringen arbeider for at alle skal med, og vil derfor utvikle og tilrettelegge transportsystemet slik at flest mulig sikres en god mobilitet, og at man i størst mulig grad unngår individuelle spesialløsninger.

  • St.meld. nr. 16 (2008-2009) - Nasjonal transportplan 2010-2019 er tilgjengeleg frå kl 11:45
  • Fleire pressemeldingar om NTP 2010-2019 på temasida om Nasjonal transportplan