Historisk arkiv

Statsbudsjettet 2010

Stor satsing for å nå klimamålene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

- Potensialet for å få ned klimagassutslippene fra transportsektoren er størst i byene, der både bilbruken og befolkningsveksten er størst. Tiltakene i dette budsjettet skal bidra til å nå regjeringens klimamål, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

- Potensialet for å få ned klimagassutslippene fra transportsektoren er størst i byene, der både bilbruken og befolkningsveksten er størst. Tiltakene i dette budsjettet skal bidra til å nå regjeringens klimamål, sier samferdselsminister Liv Signe Navarsete. 

I tråd med målet i klimaforliket går regjeringen inn for å redusere utslippene innen transportsektoren med mellom 12,5 og 20 prosent CO2-ekvivalenter fram til 2020, sammenlignet med hva størrelsen på utslippene hadde blitt uten tiltak.

Satsing på belønningsordning i større byområder

Regjeringen foreslår nær 333 millioner kroner til ”Belønningsordningen for bedre kollektivtransport og mindre bilbruk i byene”, en økning på 2,9 prosent fra saldert budsjett for 2009. Midlene kan både tildeles byområder som søker om fireårig avtale og byområder som søker om ettårig tildeling. Ordningen vil gjelde for de samme byområdene som i 2009. Oslo, Bergen, Stavanger, Tromsø, Drammen, Skien/Porsgrunn og Fredrikstad/Sarpsborg vil bli invitert til å søke om midler, mens Kristiansand og Trondheim vil bli tildelt midler i 2010 i tråd med avtalene som ble inngått i 2009.

- I fjor inngikk Samferdselsdepartementet for første gang avtale med Kristiansands- og Trondheimsregionen om fireårig tildeling av midler. Vi ser gjerne at flere av byområdene som inviteres til å søke, oppfyller kravene til fireårige avtaler, sier samferdselsministeren.

Øvrige miljørettede tiltak og virkemidler på budsjettet for 2010 

• Jernbaneformål: Drøyt 10 milliarder kroner, en vekst på drøyt 15 prosent fra 2009. Av disse er nær 4 milliarder kroner satt av til investeringer i jernbanenettet, en økning på i underkant av 23 prosent i forhold til saldert budsjett for 2009.

• Gang- og sykkelveger: 150 millioner kroner i statlige midler og 100 millioner kroner i bompenger. Disse skal i all hovedsak gå til å videreføre allerede igangsatte tiltak knyttet til skoleveger. I tillegg skal det bygges gang- og sykkelveger langs nye veganlegg, finansiert ved hjelp av ordinære riksvegbevilgninger og i noen tilfeller bompenger.

• Forskning og utvikling: 52 millioner kroner til miljøprosjektet Transnova, som skal støtte tiltak som reduserer CO2-utslipp fra transportsektoren. Av 109 millioner kroner til transportforskning skal en betydelig andel gå til RENERGI og SMARTRANS, to programmer som skal gi kunnskap om hvordan vi kan nærme oss et lavutslippssamfunn.

• Kollektivtrafikktiltak: 65 millioner kroner i statlige bevilgninger og 80 millioner kroner i bompenger. Halvparten av de statlige midlene skal brukes til oppgradering av holdeplasser og trafikknutepunkter. Resten av midlene går til utbygging av kollektivfelt langs riksveger, hovedsakelig langs innfartsårene til Oslo.   

• Miljø- og servicetiltak langs eksisterende veg: 52 millioner kroner i statlige midler og 10 millioner kroner i bompenger skal brukes til støyskjermingstiltak, miljøgateprosjekter, vern av biologisk mangfold og bygging og oppgradering av hvileplasser for tungtrafikken.

• Engangsavgift for personbiler: Kjøpere vil få ytterligere fratrekk i engangsavgiften ved anskaffelse av nye personbiler med lavere utslipp enn 120 gram CO2/km. Tilsvarende skal engangsavgiften økes for personbiler med utslipp over 120 gram CO2/km.

• Regjeringen foreslår også at utslipp av CO2 fra drosjer vil få økt betydning for engangsavgiften. Tidligere har utgifter knyttet til CO2-utslipp utgjort 40 prosent av engangsavgiften, mens regjeringen foreslår 100 prosent av ordinær sats fra 2010. Dette innebærer en avgiftslette for drosjer med utslipp under 120 gram/km, og en avgiftsøkning for drosjer med høyere utslipp.
 
• Regjeringen ønsker i 2010 å videreføre den gunstige firmaskattleggingen for elbil fra 2009. Fradraget for elbil skal fortsatt være på 50 prosent.