Historisk arkiv

Åpning av Hydros første hydrogenstasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Regjeringen har da også satset betydelige summer på å støtte utvikling av alternative drivstoffer som hydrogen, og utvikling av nye teknologier som kan bygge opp under bruken dette. Vi har også endret rammevilkårene slik at hydrogenbiler skal bli mer attraktivt å kjøre – både når det gjeld avgiftssystemet og praktisk tilrettelegging med eget skilt (HY) og forslag om rett til å kjøre i kollektivfeltet.

Statssekretær Steinulf Tungesvik for olje- og energiminister Odd Roger Enoksen

Hydros forskningspark på Herøya, Porsgrunn / 12.06.07

Kjære alle sammen,

Først vil jeg få lov til å takke for at jeg har fått anledning til å åpne Hydros første hydrogenstasjon, her på Herøya. Når jeg i forespørselen ble spurt om å åpne Hydros første hydrogranstasjon, ble jeg veldig glad. For her ligger det i kortene at det kommer flere hydrogenstasjoner fra Hydro, og det ser jeg fram til!

Dernest vil jeg få lov til å gratulere Hydro med denne flotte hydrogenstasjonen. Den ikke bare understreker Hydros store engasjement innenfor miljøvennlig energiforsyning, men som en del av HyNor-prosjektet viser den også at Norge har en spenstig satsing på gang når det gjelder å synliggjøre bruken av hydrogen til energiformål.

Hydrogen som energibærer er spennende! Hydrogen kan bli en av fremtidens viktigste energibærere. Gitt at man ved hydrogen produsert fra fossile energikilder tar hånd om CO2-gassene, representerer hydrogen som energibærer et miljøvennlig og bærekraftig element i et framtidig energisystem. Norge har gode forutsetninger for å være med i dette løpet. Regjeringen har da også satset betydelige summer på å støtte utvikling av alternative drivstoffer som hydrogen, og utvikling av nye teknologier som kan bygge opp under bruken dette. Vi har også endret rammevilkårene slik at hydrogenbiler skal bli mer attraktivt å kjøre – både når det gjeld avgiftssystemet og praktisk tilrettelegging med eget skilt (HY) og forslag om rett til å kjøre i kollektivfeltet.

Hydro har vært med i hydrogengamet helt fra starten av i Norge, da hydrogen ble produsert i forbindelse med fremstilling av ammoniakk for kunstgjødselproduksjon allerede i 1928. Hydro har fortsatt å videreutvikle kompetansen på vannelektrolyse, og er nå teknologiledende når det gjelder hydrogenelektrolysører. Og, ikke minst, de har bygget opp et flott vind-hydrogen-anlegg på Utsira. Dette er et veldig spennende fyrtårnprosjekt som har tiltrukket seg stor internasjonal interesse og som har fått turismen til å blomstre på Utsira! Jeg synes det er veldig morsomt at Hydro har besluttet å fortsette sitt hydrogenengasjement på øya.

Hydrogen som energibærer er foreløpig i en ikke-kommersiell fase, og flere forutsetninger må oppfylles før hydrogen for alvor kan forventes å bli brukt direkte i større skala. Det dreier seg om teknologiske utfordringer så vel som utfordringer knyttet til å ta hydrogenet i bruk. Olje- og energiministeren fikk, sammen med samferdselsministeren, handlingsplanen til Hydrogenrådet presentert for kort tid siden. Det var mange spenstige og spennende aksjoner og tiltak som ble presentert der som adresserer nettopp dette. Blant annet var viktigheten av å demonstrere kjøretøy og drivstoffinfrastruktur trukket frem. Dette ser vi et godt eksempel på her i dag.

Gjennom Hydros hydrogenfyllestasjon her i Porsgrunn er knutepunkt nummer to på hydrogenveien HyNor mellom Stavanger og Oslo etablert. Samferdselsministeren åpnet den første i Stavanger tidligere. Flere fyllestasjoner ligger i løypa, har jeg hørt. Det trenger vi i arbeidet med å introdusere hydrogen og hydrogendrevne kjøretøy. Jeg synes prosjektet er veldig spennende, og vil følge utviklingen der med stor interesse.

Med dette vil jeg avslutte og ønske Hydro lykke til med driften av hydrogenfyllestasjonen og også lykke til til alle involverte i HyNor-prosjektet!