Historisk arkiv

Åpning av Åsjordet stasjon 16.08.2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Tale ved statssekretær Erik Lahnstein (Sp) - åpning av Åsjordet stasjon 16. august 2008.

Tusen takk for invitasjonen til å komme hit til Åsjordet stasjon i dag. Det er en glede for meg å få være med på at en så viktig linje nå blir åpnet igjen, etter å ha blitt oppgradert til moderne og effektiv standard.

Fra og med i dag kan t-banens linje 6 – med historie helt tilbake til 1919 – igjen frakte reisende til og frå Åsjordet stasjon, og vi kan også feire første etappe av en stor ombygging som forvandler den gamle forstadsbanen til en moderne t-bane med såkalt metrostandard. Dette er en stor dag for meg, ikke bare som statssekretær i Samferdselsdepartementet, men også personlig, siden Åsjordet nå blir min lokale t-banestasjon.

Regjeringen ønsker å gjøre byene våre til et betre sted å bo. Vi ønsker mindre utslipp og bedre fremkommelighet. Vi ønsker bedre luft for barna våre. Vi ønsker rett og slett å flytte mest mulig av biltrafikken i byene over på kollektivtransport. Dagens hyggelige begivenhet her på Åsjordet markerer at vi er ett skritt nærmere dette målet. T-banenettet er en svært viktig stamme i Osloområdets kollektivtilbud. Da Kolsåsbanen ble bygget, var det i en helt annen tid, og trafikkgrunnlaget var et helt annet enn det er i dag.

Infrastruktur, materiell og midler til drift utgjør et nødvendig triangel når det er snakk om kollektivtransport. Det blir ikke bra uten at alle disse tre er på plass. Jeg synes derfor det er prisverdig at Oslokommune ser ut til å satse både på økt drift og på investeringer. Mitt inntrykk er at man ikke bare ruster opp, men tar viktige strukturelle grep for å utvide samarbeidet med Akershus. Konstruktivt samarbeid på tvers av fylkesgrensene er en forutsetning for å skape et attraktivt kollektivt transportsystem for hovedstadsområdet og regionen rundt.

Det er gledelig å se konkrete resultater av samarbeidet mellom Oslo og Akershus, samarbeidet i forbindelse med Oslopakke 3 virker lovende til nå. Jeg vil også påpeke at vi i Samferdselsdepartementet har forventninger til at det felles administrasjonsselskapet Ruter vil bidra til å løse regionens utfordringer.

Jeg vet at denne t-banestasjonen har vært et stort savn, ikke bare for meg, men for de fleste andre i nærområdet her. Selv ser jeg frem til å kunne levere i barnehagen som kommer vegg i vegg her, for så å ta banen fra Åsjordet og inn til byen på jobb. At Kolsåsbanen nå åpner igjen vil bety mye for mange, og være med på å gjøre hverdagen enklere, mer behagelig og mer forutsigbar for oss som sogner til banen.

Jeg er opptatt av dette med universell utforming, og er svært glad for å kunne være med på å åpne en stasjon der det er lagt ned mye godt arbeid i å skape en stasjon som er tilgjengelig for alle. Da jeg var i pappapermisjon og til stadighet trillet vogn inn og ut av t-banevogner og busser, fikk jeg virkelig kjenne på kroppen hvor viktig det er for en kollektivbruker at både stasjoner og materiell – ja, hele reisekjeden – er laget på en måte som gjør at reisen flyter lettest mulig. Det jeg har sett av Åsjordet stasjon til nå virker svært lovende i så måte.

Da vil jeg gratulere på det hjerteligste med gjenåpningen av en meget viktig linje og ønsker lykke til videre med fortsatt positiv utvikling av t-banesystemet til beste for folk i Oslo og Akershus.