Historisk arkiv

Åpning av nasjonal sykkelkonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Kongsberg 20.10.2008

Tale holdt av politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien (Sp) ved åpningen av den nasjonale sykkelkonferansen, Kongsberg 20. oktober 2008.

Kjære sykkelvenner!

Tusen takk for invitasjonen til å komme hit i dag. Som dere sikkert kjenner til er samferdselsministeren en stor sykkelentusiast og hadde booket inn turen til Kongsberg i god tid, så hun var derfor lei seg for at hun ikke kunne være her i dag, men bad meg hilse så mye til dere! Så er jeg desto mer fornøyd over at jeg fikk anledning til å komme på sykkelkonferanse.

Før jeg kom hit har jeg tenkt gjennom hva min ”sykkelkompetanse” består av.
Som Senterpartist er det sjølsagt naturlig at jeg har en del ”distrikts-syklings-kopmpetanse. Det betyr mye sykling på grusvei gjennom barne- og ungdomstid. Jeg synes derfor det var veldig artig å oppdage at området akkurat der jeg har fått mest  ”grus-syklings-kompetanse” plutselig sto på framsida av tredje utgave av bladet Sykkel i år. Her har jeg vokst opp, med vakker natur og lite trafikk.
Etter at jeg ble voksen har jeg bodd kloss på Rv4 med 11 000 biler i årsdøgnstrafikk. Med tre unger som har hatt denne veien som sykkelvei til skolen har trygg sykling vært viktig fokus.   

Budsjettet 2009
Regjeringen vil at flere skal sette igjen bilen og bruke sykkelen til og fra arbeid, skole og fritidsaktiviteter. Det gjelder både i by og bygd. Det betyr at vi må ha gode og trygge gang- og sykkelveier. I statsbudsjettet for 2009, som vil la frem for noen uker siden har vi derfor foreslått å øke bevilgningene til gang og sykkelveier med 70 millioner kroner, noe som er en økning på 21% fra i fjor. Til sammen vil vi bevilge en halv milliard til gang og sykkelveier i 2009, 100 millioner av disse i bompenger, resten statlige bevilgninger. Målet vårt er å bygge sammenhengende hovednett, og vi vil videreføre samarbeidet med kommuner om planlegging av sykkeltrafikken i byer og tettsteder.

Samarbeidet med Syklistenes Landsforening
Skal vi få bygd ut mer og planlagt bedre er samarbeid veldig viktig. Vi setter stor pris på samarbeidet med dere i Syklisteneas Landsforening. Dere er en svært viktig interesseorganisasjon for syklistene. Vi opplever at dere har svært god faglig kompetanse, og at dere virkelig føler på pulsen til landets syklister og vet hva folk er opptatt av, misfornøyde med, ønsker seg mer eller mindre av osv. Ja, vi synes av og til dere er krevende, ja, vi føler dere stiller strenge krav – men vi vet at dere er seriøse og hardtarbeidende og jeg håper dere vet at vi tar dere på alvor. I flere år har dere søkt driftsstøtte fra Samferdselsdepartementet. Tidligere har dere ikke fått alt dere har søkt om, men for 2009 har vi doblet støtten til dere fra 500 000 kroner til 1 million kroner, altså det dere søkte om. Det håper vi dere er glade for, og at det gjør dere i stand til å gjennomføre en del av de planene dere har for å jobbe videre for syklistenes beste.

Planlegging og framdrift
Samarbeid er viktig, og planlegging er viktig. Skal en få til blant annet sammenhengende nett må en ofte krysse både statlige og kommunale veger. Det er derfor viktig med et godt samarbeid også med kommune. En trenger gode planer som sikrer gode sykkelvegprosjekter i et slikt krysningspunkt. Samtidig må også kommunene bevilge penger til ”sine” deler av nettet . Staten på sin side må følge opp med bevilgninger slik at vi faktisk får gjennomført prosjektene.

Planlegging av gang- og sykkelveger i en by er ofte mye mer komplisert og utfordrende enn vi tenker oss. Det er trangt om plassen og mange hensyn som må tas. Det er viktig å ha dyktige folk som kan planlegging og der planlegging for gang- og sykkelveier tas helt naturlig med i byplanleggingen. Jeg tror det vil være en god ide med egne kurs for planleggere for å lære om sykkelplanlegging. Det er også viktig at hensynet til syklistene alltid tas med i planleggingen. Dette burde være en selvfølge. Det har blitt syndet en god del mot å ta hensyn til syklistene i planleggingen opp gjennom tidene, men det er heldigvis i ferd med å endres.

Samvirke og felles ansvar
Vitsen med hele planlegginga er at vi ønsker sterkt at flere skal sette fra seg bilen og ta pedalene fatt. Det er både bra for miljøet og bra for helsa, men det er mye som må virke sammen for at vi skal oppnå en større andel syklende enn vi har i dag.

Vi som myndigheter må bevilge penger slik vi lover, vi må og trekke fram sykkelens betydning i alle sammenhenger. Vi må lytte til dere som er ”ute i felten”, til råd fra vanlige syklister, fra Syklistenes Landsforening og fra andre med kompetanse på området.

Drift og vedlikehold av sykkelveger prioriteres. Snøbrøyting skal være like selvfølgelig på gang- og sykkelveiene som på veiene, og gang- og sykkelveier skal ikke være lagringsplass verken for det ene eller andre.

Vi er svært opptatt av trafikksikkerhet og er på jakt etter alle tiltakene som kan bidra til å få ulykkestallene ned. Vi har ansvar for dette, og jobber bredt både med tiltak overfor infrastrukturen, på kjøretøyene, men også overfor trafikkantene. Jeg ber dere derfor som syklister også å ta ansvar i forhold til trafikksikkerheten. Bilister og syklister deler i dag veibanen mange, mange steder. Det vil vi også komme til å gjøre i framtida. Jeg nevnte innledningsvis min egen bruk av sykkel som stort sett foregår på slike veier utenfor byen. Veien deles av flere ulike trafikkantgrupper. Vær så snill å være synlige, hørbare, bruk hjelm, sko dere etter forholdene og ikke tro at bilistene eller gående ser og hører dere. Jeg har, som sikkert noen av dere også, opplevd å ikke bli sett av en ivrig bilist. Heldigvis gikk det mye bedre enn det kunne ha gjort.

Vi kommer ikke langt i en krangel om hvem som har mest ansvar for å ta hensyn til hvem, det viktigste er at en har gjensidig respekt. Det betyr at konfliktnivået kan reduseres. Det skal være plass til både gående, syklende og bilister i trafikken.

Mer sykling er uten tvil et svært godt og rimelig billig virkemiddel når det gjelder kampen mot klimaendringene og kampen for bedre helse. Jeg håper derfor vi kan fortsette det gode samarbeidet for å bedre forholdene for syklistene her i landet slik at enda flere ser mulighetene til å parkere bilen og sette fram sykkelen.

Takk for meg og lykke til med resten av konferansen.