Historisk arkiv

Åpning av nytt terminalbygg på Brønnøysund lufthavn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

19. august 2008

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) - tale ved åpningen av nytt terminalbygg på Brønnøysund lufthavn, 19. august 2008.

Tusen takk for invitasjonen til å åpne det nye terminalbygget her på Brønnøysund lufthavn på vegne av samferdselsminister Navarsete, som dessverre ble forhindret fra å komme. Jeg skulle hilse så mye fra henne og gratulere med dagen.
 
Tidligere i sommer hadde lufthavnen her førtiårsjubileum. Det finnes vel ikke bedre måter å feire det på enn ved å få på plass et så flott og moderne anlegg som dette. Nå har faktisk Brønnøysund lufthavn blitt den mest avanserte lufthavnen på hele regionalnettet.

Brønnøysund lufthavn var i sin tid et av de fire såkalte Kyllingmarkene – regionale lufthavner bygget som prøveprosjekt. Den gang var ikke kravene så strenge som de er nå. Ved åpningen var visst ikke tårnet helt ferdig og den første tiden flyplassen var i drift var det plast, ikke glasruter, i tårnet. Slikt hadde vel neppe passert i dag. Plast eller ei, prøveprosjektet var så vellykket at det like etter ble bygget ytterligere 24 nye lufthavner.

Brønnøysund lufthavn og betydningen av den
Siden har trafikken ved Brønnøysund lufthavn øket jevnt og trutt, og lufthavnen er nå den tredje største av alle stamlufthavnene i Norge.  Hvert år passerer her over 71.000 ”vanlige reisende” og nesten 13.000 offshorereisende. At Brønnøysund ikke har noe sykehus gjør at folk må fraktes til sykehus andre steder, som Sandnessjøen, Bodø eller Trondheim. Både offshoretrafikken og ambulanseflygingen gjør denne lufthavnen særdeles viktig, ikke bare for Brønnøysund og nærområdet rundt, men for større deler av Nord-Norge. Til og med på Jan Mayen har helikopteret hatt oppdrag.

Jeg synes Brønnøysund lufthavn er et strålende eksempel på hvilken betydning luftfarten faktisk har for dette langstrakte og grisgrendte landet vårt. Jeg har ofte sagt at luftfarten er viktigere for Norge enn for alle andre land, og at luftfarten i store deler av Norge kan regnes som kollektivtransport. Luftfarten er avgjørende for at det fremdeles skal kunne bo og arbeide folk i hele landet vårt, og få steder er dette så tydelig som her i Brønnøysund – som både har ambulanseflyging og offshoretrafikk. I tillegg er en velfungerende og moderne lufthavn et nødvendig bidrag til at næringslivet skal kunne opprettholde og videreutvikle kontakten med utlandet og resten av Norge. På grunn av lufthavnen er det mulig å reise Brønnøysund-Oslo tur-retur på en dag. Lufthavnen gjør det lettere å besøke slekt og venner, innenlands og utenlands.  Lufthavnen er også med på å gi arbeidsplasser og gjøre Nordland til et mer attraktivt reisemål. Lufthavnen binder Brønnøysund sammen med verden – og det er viktig for at folk skal ønske å bo her.

Luftfartsstrategien
Samferdselsdepartementet har i år publisert regjeringens strategi for norsk luftfart. Der er infrastruktur for alle deler av landet et tema. Regjeringen vil sikre et flyplassnett som gir et tidsriktig tilbud av lufthavner over hele landet. Avinor har ansvar for flyplassdriften ved 46 statlige lufthavner. Vi bruker overskuddet fra de største og mest lønnsomme lufthavnene til å finansiere driften av de mindre lønnsomme. Slik sikrer vi midler til både drift og investeringer ved hele det omfattende regionale flyplassnettet i Norge.

Miljøproblematikken
Samtidig som luftfarten er en slags kollektivtrafikk, kommer vi ikke utenom at den økte flytrafikken byr på miljøutfordringer. Klimaendringene har ført oss inn i en brytningstid, der vi må gjennomføre en gradvis grønn vriding av transportpolitikken. Luftfarten kan nok ha fått et noe ufortjent stempel som ”miljøversting” – utfordringene er vel så store i andre sektorer i samfunnet. Likevel – luftfarten er i kraftig vekst, og må også ta sin del av ansvaret. Jeg synes det er positivt at næringen ser ut til å ta disse spørsmålene alvorlig. Et positivt trekk er at økt trafikk gjør at flere fly går med flere passasjerer enn tidligere. Også grønne landinger er viktige. Fremover vil det selvsagt bli viktig både med mer miljøvennlige motorer og mer miljøvennlig drivstoff. Etter hvert må nok folk også vurdere reisevanene sine – jeg har av og til tenkt at kanskje blir vi første og siste generasjon som kan reise på årlige charterturer og helgeturer utenlands.

Den nye lufthavnen
At også luftfarten må ta hensyn til miljøet, hindrer ikke at vi i dag kan glede oss over den helt nødvendige oppgraderingen av Brønnøysund lufthavn, en oppgradering som har skjedd over tid. Det gamle tårnet frå 1968 ble erstattet med et nytt og mer funksjonelt tårn i 2000 – samme året som Brønnøysund fikk status som by. Arbeidet med det nye terminalbygget startet i november 2006. Det var faktisk jeg som la ned grunnsteinen, det var første gang i mitt liv at jeg gikk på rød løper. Dessverre viste det seg senere at den røde løperen ikke var anskaffet i anledning mitt besøk, men i forbindelse med at kong Harald hadde vært på besøk!

Jeg må ellers si at jeg synes det er veldig fint slik dere har gjort det – at grunnsteinen ligger synlig for alle i en belyst monter i gulvet her. Den er jo nesten som en liten skatt der den ligger i kobberskrinet sitt. Da jeg var her forrige gang var det en helt annen lufthavn som møtte de reisende enn det er i dag. Det var trange kår og lite utsyn mot flystripa, og etter hva jeg har hørt ble lufthavna omtalt av et fagblad som ”antikvarisk”.

Slik er det i all fall ikke lenger – Brønnøysund lufthavn er blitt topp moderne og funksjonell.  Jeg er imponert over det nye terminalbygget med de store vindusflatene og utsikten mot flystripa – det har blitt både lyst og luftig! Budsjett og framdriftsplan er fulgt, og det har blitt to flotte og funksjonelle bygninger, en for offshorereisende og en for vanlige reisende. Jeg er særlig glad for at det er fokusert på at transporttilbudene skal være tilgjengelig for alle, og at terminalbygningen er universelt utformet.

Disse to byggene vil gjøre hverdagen lettere både for reisende og ansette. Jeg kjenner meg helt sikker på at det nye terminalbygget er en investering som reisende til og fra Brønnøysund vil ha stor glede og nytte av i mange år framover.

Det er en ære og glede for meg å kunne erklære det nye terminalbygget her ved Brønnøysund lufthavn for åpnet.
Gratulerer så mye med dagen, og til lykke med den nye terminalen!