Historisk arkiv

Åpning av tiltak på Alnabru nord og avduking av CargoNets nye lokomotiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg fra Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) ved åpning av tiltak på godsterminalen Alnabru nord i Oslo og avduking av CargoNets nye lokomotiv, 30. oktober 2008.

Kjære jernbanefolk, transportører og jernbanevenner.  Takk for invitasjonen til dette arrangementet som markerer at vi tar nye skritt for å utvikle gods på bane som transportform!

Ofte kommer godstrafikken litt i skyggen når søkelyset settes på jernbane, til tross for at det har vært en formidabel vekst i slik transport de siste årene.  Volumet av kombinerte transporter med containere, semihengere og lasteflak har økt med 10-15 prosent hvert år.

I dag er etterspørselen etter slik transport større enn det godstransportørene og jernbanenettet kan tilby.  Samtidig er det et sentralt miljøpolitisk mål å flytte godstrafikk fra veg til bane for å redusere utslipp av klimagasser og redusere antall ulykker på vegene.

Tiltak som styrker godstransporten er derfor et helt sentralt moment i den satsingen på jernbane som denne regjeringa nå legger opp til.  I januar hadde statsråden gleden av å åpne en helt ny og moderne godsterminal på Ganddal utenfor Stavanger, og nå står vi her på Alnabru i det som er navet for all godstrafikk på jernbane.

I forhold til størrelsen på terminalområdet, ruver kanskje ikke den ombyggingen som vi nå markerer åpningen av. Men det er all mulig grunn til å feire når vi vet at dette vil gi en effektivisering av driften og økning av kapasiteten ved terminalen på 30 prosent. 

Flere tiltak skal utføres allerede neste år, blant annet med en ombygging og effektivisering av adkomstområdet ved hovedporten.  Til sammen gjør dette at terminalen blir i stand til å håndtere trafikkveksten i de nærmeste årene.

Samtidig foreslår vi midler som gjør at Jernbaneverket kan sette fullt trykk på å planlegge en større utbygging av terminalen om noen år.  Dette er helt nødvendig dersom vi skal nå de målene for vekst i godstrafikken som vi har satt oss. I tillegg er en slik styrking av Alnabru et viktig transport- og næringspolitisk virkemiddel for å redusere den avstandsulempen som norsk næringsliv påvirkes av.

Som jernbanedirektøren var inne på, må utbyggingen av Alnabru ses i sammenheng med resten av jernbanenettet.  Flere og lengre kryssingsspor, samt modernisering av terminalene i Bergen, Trondheim, Drammen og flere andre byer, er andre nødvendige tiltak.

Men infrastruktur alene er selvsagt ikke nok. Det som er ekstra moro med arrangementet i dag, er at vi får demonstrert sammenhengen mellom investeringer i infrastrukturen og investeringer i nytt togmateriell.

Det er i øyeblikket ti ulike selskaper som driver godstransport på norske spor.  CargoNet er som vi vet et datterselskap av NSB og den desidert største aktøren. Selskapet har hatt en vekst på 70 prosent siden 2002 og spilt en sentral rolle når Norge de siste årene faktisk har hatt Europas raskest voksende jernbanesektor.

Når CargoNet i dag avduker det første av ti splitter nye lokomotiver, gir det Staten og Jernbaneverket trygghet for at de investeringene som legges i infrastrukturen gir umiddelbar nytte. Samtidig må CargoNet må ha forutsigbarhet for at de nye lokomotivene kan utnyttes. Utbygging av infrastrukturen er avgjørende for at CargoNet og andre kommersielle aktører skal kunne forrente nytt materiell.

Med andre ord – alle parter må løfte samtidig.  Sammen legger vi grunnlaget for videre vekst. Gjennom investeringen i nye lokomotiver viser CargoNet at selskapet går offensivt inn i framtida. Når det gjelder infrastrukturen, har denne regjeringa lagt opp til tidenes jernbanesatsing gjennom det forslaget til statsbudsjett som nylig ble lagt fram.

Å følge opp dette i årene som kommer, er ikke bare et fromt ønske.  Det er en dyd av nødvendighet. Det er en nødvendighet i forhold til miljøet som et viktig bidrag til reduksjon av CO2-utslippene, og det er nødvendig i forhold til sikkerheten på veiene, hvor mange liv spares når tungtrafikk flyttes over på bane.  

Storsamfunnet, næringslivet og den enkelte bilist vil ha flere containere over på tog. Og dét kommer til å skje. Merk mine ord!

Med dette har jeg gleden av å erklære utvidelsen av Alnabru Containterterminal Nord for offisielt åpnet, samtidig som jeg nå vil avduke CargoNets nye stolthet. Gratulerer med dagen og lykke til med framtida. Den hører togene til!