Historisk arkiv

Effektive penger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg av statssekretær Erik Lahnstein (Sp) i Dagens Næringsliv 12.08.2008, om finansiering og organisering av veg- og baneutbygging.

Innlegg i Dagens Næringsliv 12. august 2008. 

Per-Kristian Foss (H) hevder i DN 7. august at det ”ble brukt mye penger” til samferdsel under den forrige regjeringen. Foss er frimodig i sin virkelighetsbeskrivelse. Stoltenberg II-regjeringen bevilger nå 2,5 milliarder kr mer i året til veg og bane enn den foregående regjeringen gjorde.

Høyres politiske refleks for å få opp effektiviteten i sektoren er å ville utvide bruken av offentlig-private samarbeidskontrakter – såkalt OPS. Det er for enkelt. Evalueringen som er gjort av OPS-prosjektene viser at OPS har gitt redusert utbyggingstid, men at det ikke er grunnlag for å fastslå at byggekostnadene var blitt større eller mindre enn de ville blitt ved tradisjonell gjennomføring. De positive effektene ved at man raskere får tids- og ulykkesbesparelser er viktige - men et alternativ til å ta vegen på avbetaling gjennom OPS, er å øke bevilgningene nå.

Når Høyre snakker om OPS, minner det om Fremskrittspartiets talemåter om bruk av oljefondet til veger. Man får inntrykk av at det ikke er en regning i andre enden, og det kan virke som Høyre glemmer budsjettbalanse og press i økonomien. Den ene dagen maner Høyre til budsjettdisiplin og understreker avgrunnen i forhold til Fremskrittspartiets økonomiske politikk. Den neste dagen fremmer Høyre forslag om et stort antall OPS-prosjekter, uten å problematisere kapasitetsutfordringene ved dette.

Regjeringen vil vurdere en videreutvikling av organiseringsformer, finansieringsformer og kontraktsstrategier frem mot ny Nasjonal transportplan 2010-2019.