Historisk arkiv

Innlegg om Fremskrittspartiet og Nordlandsbanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Avisa Nordland, 6. september 2008

Stassekretær Erik Lahnsteins innlegg om Fremskrittspartiet og persontransporten på Nordlandsbanen, publisert i Avisa Nordland 6. september 2009.

Fremskrittspartiet vil legge ned persontransporten på Nordlandsbanen

I sin kommentar til Avisa Nordland 2. september forsøker stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Fremskrittspartiet å gi inntrykk av at den sittende regjeringen ikke prioriterer jernbaneinvesteringer.

Det er sterkt misvisende. Investeringene til jernbanen er økt med mer enn 50 prosent etter regjeringsskiftet. I forrige Stortingsperiode var også Frp enige med dagens tre regjeringspartier om at en økning av jernbanebudsjettene var riktig. Men i stedet for å stemme for regjeringens forslag om budsjettøkninger til jernbanen slik vi var enige om, stemmer Svendsen tvert imot for store kutt. Det er virker heller ikke særlig troverdig å snakke om en opprustning av jernbanen gjennom et infrastrukturfond (som ikke er etablert), når Svendsen og hans partifeller i hvert eneste budsjett foreslår å kutte om lag to milliarder kroner til jernbanen.

19. august møtte jeg nestlederen i Fremskrittspartiet Per Sandberg til debatt hos NRK Dagsnytt 18 om Frps jernbanepolitikk. Slik jeg forstod Sandberg stod han der fast på det Fremskrittspartiet skriver i diverse sammenhenger, nemlig at toget bare bør drives der det er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Sandberg protesterte ikke på at konsekvensen av en slik politikk vil være nedleggelse av den såkalte ”samfunnsøkonomisk ulønnsomme” persontrafikken på Nordlandsbanen.

Jeg håper inderlig at jeg har forstått Sandberg og Fremskrittspartiets politikk feil. Jeg vil utfordre Svendsen til å avklare dette:

1. Kan du love at du og de andre stortingsrepresentantene for Fremskrittspartiet ikke vil stemme for store kutt i investeringsbudsjettet til jernbaneverket slik de så langt har gjort? Midler til å få ferdigstilt kryssningsspor og fjernstyringsanlegg på Nordlandsbanen er viktig.

2. Kan du love at Fremskrittspartiet ikke vil foreslå kutt i drifts- og vedlikeholdsbudsjettet? Viktig for å unngå forsinkelser og innstilte tog.

3. Kan du love at Fremskrittspartiet ikke vil forslå å kutte støtten til drift at persontog med 1/3?

4. Varsler du at Fremskrittspartiet i Nordland vil utfordre partiets nasjonale politikk om å legge ned persontransporten på den samfunnsøkonomisk ulønnsomme Nordlandsbanen?

Dersom Svendsen også er villig til å kjempe mot nestleder Per Sandbergs ønske om å få lagt ned en stor andel av kortbaneflyplassene i Nord-Norge, så ville også det glede mange av oss som ser dette som helt avgjørende for at folk i landsdelen skal ha effektive kommunikasjonsmuligheter.