Historisk arkiv

Fremskrittspartiet vil legge ned persontransporten på Meråkerbanen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg i Trønder-Avisa 1. september 2008 av statssekretær i Samferdselsdepartementet Erik Lahnstein (Sp) om investeringer og drift av jernbanen.

Endre Skjervø, gruppeleder for Fremskrittspartiet i Nord-Trøndelag, mener i et innlegg i Trønder-Avisa 28. august at jeg opptrer lite sannferdig i debatten om jernbanepolitikken til partiet. Mitt viktigste poeng er at det virker lite troverdig å snakke om en opprustning av jernbanen gjennom et infrastrukturfond (som ikke er etablert), når man i hvert eneste budsjett foreslår å kutte om lag to milliarder kroner til jernbanen.

19. august møtte jeg nestlederen i Fremskrittspartiet Per Sandberg til debatt i Dagsnytt 18 om Frps jernbanepolitikk. Slik jeg forstod Sandberg stod han der fast på det Fremskrittspartiet skriver i diverse sammenhenger, nemlig at toget bare bør drives der det er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Sandberg brukte til og med Meråkerbanen som eksempel på en strekning der han mente det ville være riktig å legge ned persontrafikken. På denne måten kunne penger frigjøres til å ruste opp veien og folk kunne heller ta buss.

Jeg håper inderlig at jeg har forstått Sandberg og Fremskrittspartiets politikk feil. Men det er jo bedre at Fremskrittspartiet selv forteller om sin politikk, derfor noen spørsmål til Skjervø:

1. Kan du love at Per Sandberg, Robert Eriksson og de andre stortingsrepresentantene for Fremskrittspartiet ikke vil stemme for store kutt i investeringsbudsjettet til Jernbaneverket slik de så langt har gjort? Bygging av tunnel gjennom Gjevingåsen er blant prosjektene som står for tur.

2. Kan du love at Fremskrittspartiet ikke vil foreslå kutt i drifts- og vedlikeholdsbudsjettet? Dette er viktig for å unngå forsinkelser.

3. Kan du love at Fremskrittspartiet ikke vil foreslå å kutte støtten til drift av persontog med en tredjedel?

4. Varsler du at Fremskrittspartiet i Nord-Trøndelag vil utfordre partiets nasjonale politikk om å legge ned persontransporten på baner som Meråkerbanen?

Med regjeringsskiftet i 2005 fikk vi et taktskifte i norsk samferdselspolitikk, med mer penger både til veg og jernbane. På jernbanen er investeringene økt med mer enn 50 prosent, og vi bruker mer penger på vedlikehold. Regjeringen har fått satt av midler til den helt nødvendige oppgraderingen av skinnegangen på Meråkerbanen, slik at den nå kan ta 22,5 tonns aksellast. Vi har også sikret en ny avtale som frem til 2012 garanterer et noe bedre tilbud på Meråkerbanen enn det som var tidligere.

Jeg håper Skjervø kan bekrefte at han er enig med oss om at dette har vært gode grep, og at han tar avstand fra de kuttene som Fremskrittspartiet foreslår på Stortinget.