Historisk arkiv

Økt satsing på hydrogen!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg i Aftenposten Aften 26. mai 2008

Innlegg i Aftenposten Aften 26. mai 2008 av statssekretær Erik Lahnstein (Sp) om miljøvennlig teknologi i transportsektoren.

Lars Hellberg har i Aften 20. mai en interessant kommentar om behovet for å utvikle og ta i bruk ny og mer miljøvennlig teknologi i transportsektoren.

Av Hellbergs kommentar kan man få inntrykk av at regjeringen har en lunken holdning og står for en beskjeden satsing på hydrogen. Det er ikke riktig. Vi mener det viktig med en satsing på hydrogen i transportsektoren, både fordi det kan gi et bidrag til miljøet og til industriutvikling i Norge. 

Hellbergs kommentar tar utgangspunkt i at en del ordførere har etterlyst økt støtte for å få bygget flere fyllestasjoner. Kommentaren fanger ikke opp at regjeringens påplusning på fem millioner kroner i revidert budsjett for en uke siden øker bevilgningene til Forskningsrådet, slik at man sammen med andre gode krefter bidrar til at det nå blir bygget en hydrogenfyllestasjon i Oslo.

Totalt er bevilgningen til å utvikle kunnskap og løsninger for miljøvennlig transport og alternative drivstoff økt med nesten 70 prosent siden 2007.

I HyNor-prosjektet samarbeider omlag 50 forskjellige aktører for å utnytte hydrogen i transportsektoren. Det å lage et praktisk laboratorium for uttesting av denne teknologien gjennom fyllestasjoner fra Oslo til Stavanger, er en viktig del av dette.

Samferdselsdepartementet har så langt støttet dette arbeidet med 53 millioner kroner. Det har vært viktig for å utvikle dette til et av de mest spennende prosjektene innen dette feltet internasjonalt.

Samtidig er det viktig å understreke at vi må ha en innsats på bred front for å møte miljø- og klimautfordringene i transportsektoren.