Historisk arkiv

Regjeringen har fokus på trygg skolevei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg i Østlandets Blad 18. august 2008 av politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien (Sp) om trygg skolevei. Innlegget har også vært tatt inn i andre aviser.

Som mor til tre barn som har hatt en usikret skolevei der 10 000 biler passerer hvert døgn, forstår jeg at det kan vekke reaksjon når avisene skriver at veimyndighetene mener det er for dyrt å bygge trygge skoleveier. Trygge skoleveier er lønnsomt. Å føle seg trygg på skoleveien er viktig, men det spiller ikke så stor rolle om ungene går på nybygde gang- og sykkelveier med asfalt, eller på gamle stier som er ryddet på ny. Uansett er det viktig at en finner gode løsninger lokalt. Bildet er altså noe mer nyansert enn det som kommer fram i nyhetsoppslagene.

Regjeringen har økt de statlige bevilgningene til bygging av gang- og sykkelveier. Fra 2007 til 2008 økte vi bevilgningene med hele 100 millioner kroner, fra 240 millioner kroner til 340 millioner kroner. Med dette tallet i bakhodet, blir det noe tendensiøst å antyde at det skjer lite på dette området og at regjeringens svar er at foreldrene må lære barna trafikkreglene. Regjeringen er opptatt av trygge skoleveier og jobber kontinuerlig for bedre og tryggere løsninger.

Ambisjonen om at 80 prosent av barn og unge skal kunne gå eller sykle til skolen ligger fast. Det gir både miljø- og helsegevinster. Nettopp derfor ba Samferdselsdepartementet Veidirektoratet om å se på problematikken rundt gang- og sykkelveier i tilknytning til skolene. Etter å ha mottatt rapporten fra Veidirektoratet vil vi nå se nærmere på om vi kan få til en form for samfinansiering mellom kommuner, fylkeskommuner og stat på dette området. Vi vil også i fremtiden gjøre alt vi kan for å sikre at alle norske barn har trygge skoleveier.