Historisk arkiv

Vurderer 90 km/t på veier med midtrekkverk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Østlendingen, 4 oktober 2008

Debattinnlegg av politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien om trafikksikkerhet, publisert i Østlendingen, 4. oktober 2008.

Fremskrittspartiet fortsetter sin vante praksis med å ture fram med halve sannheter og får store oppslag på lettvinte omskrivinger landet rundt. Siste utspill var en pressemelding fra Per Sandberg som sier at samferdselsminister Liv Signe Navarsete angivelig skal ha snudd i synet på fartsgrenser og nå sier ja til høyere fartsgrenser.

I sitt svarbrev til Frp understreker samferdselsministeren at en fartsøkning på 5 prosent gir 10 prosent flere skadde og hele 25 prosent flere drepte. Dette viser at selv små endringer i kjørefarten har betydning for antall ulykker og hvor alvorlige de blir. I 2001 ble fartsgrensene satt ned på en rekke ulykkesbelastete strekninger. På disse strekningene har antall drepte gått ned med ca. 40 prosent, samtidig som antall personskader ble redusert. Dersom alle fulgte fartsgrensene, ville anslagsvis 50 færre blitt drept og 150 færre blitt hardt skadd i trafikken i året her i landet.

Selv om Frp gjerne skulle sett det annerledes, er det fortsatt slik at fart dreper. Ved frontkollisjon i 70 km/t finnes en rimelig sannsynlighet for å overleve, såframt bilbelte er benyttet. Ved 80 km/t og høyere, er denne sterkt redusert. Selv om Frp på den ene siden ønsker høyere fartsgrenser og veier som har så god standard at en gjerne kan kjøre i fylla, og på den andre siden mener det er frekkhet uten sidestykke å antyde at vi som sjåfører har ansvar når vi ferdes på veiene, så er det ikke til å komme ifra, selv for Frp: Fart dreper!

Samferdselsministeren henviste i sitt svarbrev til at Statens vegvesen og politiet nå gjennomgår kriteriene for særskilte fartsgrenser. Poenget er blant annet å sikre lengre sammenhengende fartsgrenser for å få jevnere kjøring. Allerede fastsatte kriterier for fartsgrensene i tettbygde strøk tilsier mer bruk av fartsgrenser på 30 og 40 km/t. Samferdselsministeren sa i denne sammenhengen at det for veier med midtrekkverk vurderes å skilte med fartsgrenser opp til 90 km/t. Det vil ikke bli en generell heving av fartsgrensene, og å kalle det en snuoperasjon fra samferdselsministerens side er en lettvint omskriving av fakta.