Historisk arkiv

Åpning av forlenget kryssingsspor – Berg i Østfold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

16. juni 2009

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) - tale ved åpning av forlenget kryssingsspor, Berg i Østfold, 16. juni 2009.

Gode jernbanefolk! Gratulerer med dagen! Det er en glede for meg å få æren av å åpne Berg kryssingsspor. Som det eneste nye kryssingsspor i 2009 er ikke det en ensom svale, men derimot en representant for en ny giv. Nå er sju-åtte kryssingsspor under planlegging, noen av dem snart klare for oppstart. Nasjonal transportplan 2010-19 legger opp til 30–50 nye kryssingsspor over hele landet, for Østfoldbanens del er to nye under planlegging hos Jernbaneverket; Sarpsborg-Ingedal kryssingsspor og Råde-Onsøy. Dette er tydelige uttrykk for regjeringens nye satsing.

Sammenliknet med de største investeringsprosjektene til Jernbaneverket, som for eksempel Lysaker stasjon, Gevingåsen tunnel, eller dobbeltsporet mellom Stavanger og Sandnes, kan «nye» Berg kryssingsspor ved første blikk framstå som et lite prosjekt. Imidlertid teller de små tings lov også her. Summen av kryssingsspor øker godskapasiteten og får mer gods fra veg til bane.

Vi ser nå en gledelig sterk vekst i godstrafikken på bane. Dette gjelder spesielt kombinerte transporter med containere og andre lastebærere. Disse transportene utgjør 85 prosent av godstransporten på bane. De siste fem-seks årene har volumet for kombitransportene økt med 10-15 prosent hvert år.

Nå er etterspørselen etter jernbanetransport større enn hva godstransportørene og jernbanenettet har kapasitet til å håndtere. Dette er en gledelig utvikling, men den gir oss en del utfordringer i åra fremover. Veksten krever at vi utvikler infrastruktur som tåler at enda mer gods blir flyttet over fra vei til bane.

Regjeringen vil i Nasjonal transportplan prioritere godstransport på jernbanenettet høyere enn tidligere. Investeringer og fornyelse på fjernstrekningene utenfor InterCity-området vil særlig bli innrettet mot å ivareta godstransportens behov. Jernbanen har sitt fortrinn ved transport av store godsmengder over lange avstander. Prognosene for veksten i godstrafikken med tog er imidlertid usikre. Det er anslått i NTP at det kommer en økning i størrelsesorden 30 prosent fra 2010 til 2030 både for tog og lastebil. Regjeringen har som mål at andelen av gods transportert med tog skal økes, og vil legge til rette for det gjennom tiltak i Nasjonal transportplan.

Målet er en tilnærmet dobling av godskapasiteten på jernbanen innen planperiodens utløp. Godstransport på jernbane er samfunnsmessig fordelaktig fordi utslipp, arealbruk, støy og ulykker normalt er mindre enn med alternativ transport på veg. Regjeringen vil derfor legge til rette for at mer av godstransporten blir overført fra veg til bane på de relasjonene hvor jernbanens fortrinn kan utnyttes.

For å bedre påliteligheten i eksisterende infrastruktur vil det bli satt av betydelige midler til økt vedlikehold og fornyelse. Videre legges det opp til større investeringer i bane, terminaler og annen infrastruktur. For å kunne øke kapasiteten vesentlig er det behov for å bygge flere nye kryssingsspor.

Satsingen på Østfoldbanen er også avhengig av kvaliteten og kapasiteten på linjene i Sverige og forbindelsene videre til kontinentet. Regjeringen vil samarbeide med andre land for å bidra positivt til utviklingen av de internasjonale jernbaneforbindelsene.

I Nasjonal transportplan er det sett av nærmere en halv milliard kroner per år i gjennomsnitt til kapasitetsøkende tiltak i jernbanen. Dette er mer enn en fordobling i forhold til NTP 2006-2015. Investeringstiltakene omfatter blant annet forlengelse av eksisterende og bygging av nye kryssingsspor. Satsing på kapasitetsøkende tiltak vil sammen med de øvrige investeringene gjøre det mulig nesten å doble godskapasiteten på jernbanen i planperioden.

Åpningen her i dag markerer en ny giv for kapasitetsøkende tiltak generelt, og kryssingsspor spesielt. Jeg vil avslutte med å si tusen takk for velgjort arbeid til alle som har deltatt i planlegging og utbygging av «nye» Berg kryssingsspor.