Historisk arkiv

Åpning av nye Alta lufthavn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

25. september 2009

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) - tale ved åpningen av nye Alta lufthavn, 25. september 2009.

Tusen takk for invitasjonen til å åpne nye Alta lufthavn – på vegne av samferdselsminister Navarsete, som dessverre ble forhindret fra å komme. Jeg vet dere hadde gledet dere til at hun skulle komme – og hun hadde gledet seg veldig til å reise, men hun sitter for tiden opptatt i mye omtalte – og svært viktige – regjeringsforhandlinger – men jeg skulle hilse så mye fra henne og gratulere med dagen.

”Alle i Alta kan”, heter en barnebok vi har hjemme. Og nå kan alle i Alta fly fra en topp moderne flyplass. Her er jo nesten alt nytt, terminal, sikringsbygg, flyoppstillingsplasser og parkering/veiløsninger. Jeg er imponert over det jeg har sett til nå her i dag. Jeg vet at mange her har ventet på ”nye” Alta lufthavn i mange år, nå er den endelig her – og jeg kan ikke skjønne annet enn at den må ha vært vel verdt å vente på! Takk til alle dere som har ventet med tålmodighet og holdt ut med løsninger som ikke har vært optimale. Jeg vet også at det har vært en tøff reguleringsprosess, men alle parter har bidratt til å finne løsninger – og fortjener honnør for det!

Luftfart er en så viktig del av transportsystemet vårt at det er nesten uvirkelig å tenke på at det er bare hundre år siden den første spede oppstarten her til lands. Utviklingen har vært eventyrlig. Vi i Senterpartiet er svært opptatt av luftfarten, fordi vi vet at den i store deler av Noreg kan regnes som helt nødvendig kollektivtransport. I et langstrakt og grisgrendt land som vårt er kortbanenettet avgjørende for at det fremdeles skal kunne bo og arbeide folk i hele landet. Det er et uttalt mål for oss at mesteparten av flyrutetilbudet innenlands skal kunne opprettholdes på kommersielle vilkår.

Luftfartsnæringen må derfor ha rammevilkår som gjør den i stand til å nå denne målsetningen, da tenker jeg ikke minst på skatter og avgifter. Vi er også opptatt av å sikre flyruter der det kanskje ikke er kommersielt grunnlag for de, men der de er nødvendige for folk og næringsliv. Vi vil sikre et flyplassnett som gir et tidsriktig tilbud av lufthavner over hele landet. Derfor bruker vi overskuddet fra de største og mest lønnsomme lufthavnene til å finansiere driften av de mindre lønnsomme. Slik sikrer vi midler til både drift og investeringer ved hele det omfattende regionale flyplassnettet i Norge.

Aller viktigst er luftfarten i nord, fordi det er her avstandene er størst. Av de 46 lufthavnene Avinor eier og driver i Norge, ligger 28 i nordområdene, og Alta er en viktig spydspiss blant disse. En velfungerende og moderne lufthavn er et nødvendig bidrag til at næringslivet i området skal kunne opprettholde og videreutvikle kontakten med utlandet og resten av Norge.

Nord-Norge er et område med betydelig verdiskapning. Fiskeri, havbruk og reiseliv er de viktigste næringsområdene, og det forventes det stor vekst i årene framover. God tilgang til flyrutetjenester gir gjerne høyere forekomst av nyetableringer, større vilje til satsing fra det etablerte næringslivet, styrket økonomi i bedriftene og generelt bedre konkurranseevne i forhold til bedrifter ”utenfra”. Alt dette fører til flere arbeidsplasser.

Regjeringen har iverksatt en rekke transportpolitiske tiltak i nordområdene for å redusere avstandskostnadene. For to år siden reduserte vi maksimaltakstene for reiser med fly på rutene Samferdselsdepartementet kjøper i Finnmark og Nord Troms med 20 prosent. I det nye anbudet som skal gjelde for dette området fra 2010, blir maksimaltakstnivået og det gode flyrutetilbudet videreført. Jeg er glad for at Widerøes trafikktall etter takstreguleringen viste en betydelig vekst i Finnmark. Nasjonal transportplan, som regjeringen la frem i vår, står det at Regjeringen vurderer flere tiltak for å styrke lufthavnene i Nord-Norge.

Avinor har på oppdrag fra Samferdselsdepartementet satt i gang utredning av fjerning av terrenghindre øst for rullebanen ved Kirkenes lufthavn, Høybuktmoen. Ved Hammerfest arbeides det med å finne en eventuell ny lokalisering av lufthavnen på Grøtneset, der kommunene Kvalsund og Hammerfest har igangsatt værmålinger som vil holde på til minimum mars 2010. Dette er viktige ledd i Regjeringens strategi for nordområdene.

Det har ellers vært en merkbar interesse fra flyselskap for å få konsesjon for å fly ruter mellom Nord-Norge og Nordvest-Russland. Vi har i dag aksept fra russisk side for å fly ruter mellom Tromsø og Murmansk og Kirkenes og Murmansk. I dag er det bare Aeroflot Nord som opererer ruten mellom Tromsø og Murmansk. Oljerelatert trafikk kan føre til at det kommer flere flyginger i framtida. Og det er ingen tvil om at Nord-Norge har unike forutsetninger for vekst i reiselivnæringen.

Regjeringa har alt trappet opp sitt bidrag til markedsføringen av reiselivsnæringen i nord – i år til 50 millioner. Liv Signe Navarsete kom tidligere i høst dessuten med en liten programerklæring. Vi vil nemlig at bevilgningene til markedsføring og destinasjonsutvikling i nord må dobles i neste fireårsperiode. Det vil bidra til å skape grunnlag for mer aktivitet og flere lønnsomme arbeidsplasser i næringen! Så dette er noe av det statsråden nå jobber hardt for!

Samtidig som luftfarten er en slags kollektivtrafikk, kommer vi ikke utenom at klimaendringene har ført oss inn i en brytningstid, som gjør at vi nå må gjennomføre en gradvis grønn vriding av transportpolitikken. Alle prognoser tyder på at luftfarten vil være i vekst i årene fremover, og må ta sin del av ansvaret. Det er derfor flott at CO2-utslippene med Alta lufthavn vil gå betraktelig ned nå som det nye anlegget er på plass. At bygningene varmes og kjøles ved bruk av sjøvann er miljøvennliggrep vi selvsagt er svært glad for – og som vi håper vil bli trend i tiden som kommer. Å ta i bruk moderne høyteknologi som dette for å få ned klimagassutslippene er helt nødvendig og jeg er glad for at Avinor her går foran som et godt eksempel.

Jeg har også lyst å bruke anledningen til å skryte litt av Widerøe, som i år feirer 75-årsjubileum. Da de første flyplassene på kortbanenettet – de såkalte kyllingmarkene – åpnet, var det starten på en ny tid for transporten i landet vårt. Samferdselsminister Håkon Kyllingmark stod ikke alene bak den store og visjonære planen. Det gjorde han blant annet sammen med Viggo Widerøe, Widerøes grunnlegger. Også i dag har Widerøe stor påverkning. Selskapet kjenner uten tvil landet godt, og er flinke til å foreslå ruter som kommunene og fylkene vil ha. Dessuten er det ingen andre selskaper som trafikkerer så mange lufthavner i landet vårt, ingen som har flere daglige avganger innenlands, og ingen som har ansatte spredd over så store deler av landet. Få kjenner nok det røffe norske klimaet og den norske naturen så godt som Widerøes piloter.

Jeg tror Widerøe vil leve godt også de 75 neste åra. Samtidig har både Widerøe og resten av bransjen fått merke finanskrisen på kroppen, en situasjon regjeringen følger tett. Jeg kan love at det viktigste for samferdselsministeren alltid vil være å opprettholde det omfattende nettet vårt av sammenhengende flyruter – slik at passasjerene kan reise mest mulig ”sømløst” fra A til B. Det er et viktig politisk standpunkt å opprettholde kortbanenettet.

Nye Alta lufthavn vil gjøre hverdagen lettere både for reisende og ansette. Jeg kjenner meg helt sikker på at oppgraderingen av denne lufthavnen er en investering som reisende til og fra Alta vil ha stor glede og nytte av i mange år framover, og det er en ære og glede for meg å kunne erklære nye Alta lufthavn for åpnet.

Gratulerer så mye med dagen, og til lykke med den nye terminalen!