Historisk arkiv

Åpning av nytt dobbeltspor Barkåker - Tønsberg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Liv Signe Navarsetes tale ved åpning av nytt dobbeltspor Barkåker - Tønsberg, 16. mars 2009.

Gode jernbanefolk!

Takk for invitasjonen til denne markeringen av at Jernbaneverket i dag starter anleggsarbeidene på det nye dobbeltsporet mellom Barkåker Tønsberg. Jeg er glad for at arbeidet med moderniseringen av Vestfoldbanen med dette kommer i gang igjen. Den forrige dobbeltsporparsellen mellom Åshaugen og Holm gjennom Sande kommune, ble åpnet i 2001. Etter dette er det kun bygget et kryssingsspor på Nykirke, men nå er vi i gang igjen. Nå planlegges neste skritt; nytt dobbeltspor mellom Holm til Holmestrand. Sist men ikke minst, planleggingen av forbindelsen mellom Farriseidet og Porsgrunn går for fullt. Gjennom regjeringens sysselsettingspakke er alle prosjektene i Vestfold tilført ekstra midler i år, noe som sikrer maksimal fremdrift.

Prosjektet innebærer ikke bare at antall spor dobles, men at også 12 planoverganger legges ned, tre av den sterkt trafikkerte planoverganger. Mange bilister vil bli glade for at planovergangen ved Tomsbakken forsvinner for godt. Jeg er også glad for at det nye dobbeltsporet mellom Barkåker og Tønsberg gir miljøforbedringer for omgivelsene, blant annet ved at banen i fremtiden vil ligge nedsenket gjennom Barkåker. Dette reduserer barrierevirkninger. Støybelastningen for nesten 300 boliger blir også redusert.

Hensikten med utbyggingen av Vestfoldbanen er å få til korte reisetid, flere togavganger og bedre punktlighet. Strekningen Barkåker – Tønsberg vil sammen med de dobbeltsporparsellene som er bygget gjennom Sande, gi forbedringer. Full nytte får jernbanens trafikkanter ikke før strekningen Holm – Nykirke også står ferdig. Sammen med nytt dobbeltspor mellom Lysaker og Asker, vil reisetiden mellom Oslo og Tønsberg da være redusert til ca. en time.

I dag ligger mesteparten av Vestfoldbanen i en trase fra 1881, og har nedslitte anlegg og sprengt kapasitet. Det gjør at togene i dag bruker lengre tid på å komme fram på grunn av flere kryssinger. I tillegg er punktligheten ikke god nok. Likevel har Vestfoldbanen vist en fenomenal utvikling de senere år med en stor trafikkøkning. Nå legger vi til rette for ytterligere vekst for Vestfoldbanen.

Med åpningen av dette anlegget markerer vi også en fornyet giv i Inter City-sastingen på Østlandet. De planer som er lagt fram i Nasjonal Transportplan omfatter utbygging av dobbeltspor til Larvik, Hamar og Halden og vil når det står ferdig bli en revolusjon av den landbaserte transporten i landets mest folkerike område. Da vil man med tog kunne reise på en time mellom Oslo og byer som Fredrikstad, Hamar og her til Tønsberg på en time. Mellom Telemark og Oslo vil reisetiden være kuttet en time i forhold til i dag. Toget er det transportmiddel som har størst potensial for reduksjon i reisetiden.

Utbyggingen av jernbanen på Østlandet vil bidra til å forstørre bo- og arbeidsregionene, gi næringslivet større tilgang på arbeidskraft, gi folk større mulighet til å velge arbeidssted og redusere sårbarheten for lokal strukturendringer. Toget representerer også en miljøvennlig, arealeffektiv og sikker transport.

Jernbanen er i framgang. Trafikken øker både for gods- og persontransporten. Denne regjeringen har nå lagt fram flere historiske jernbanebudsjett hvor vi oppfyller rammene som ble vedtatt i den forrige NTP. Vestfold er i årets budsjett og i regjeringens tiltakspakke tilgodesett med hele 375 millioner kroner; 279 millioner til denne dobbeltsporparsellen og 96 millioner til fortsatt planlegging av strekningen Holm – Holmestrand – Nykirke og Farriseidet - Porsgrunn.

I Nasjonal transportplan er det en forutsetning at jernbanen skal konsentrere sin persontransport rundt de store byene og på mellomdistansetrafikken på Østlandsområdet. I Oslo-området er vi i full gang med å oppfylle denne målsettingen med den store dobbeltsporutbyggingen på vestsiden mellom Skøyen og Asker. Planleggingen av nytt dobbeltspor mellom Oslo S og Ski går for fullt, det samme gjør dobbeltsporprosjektet mellom Eidsvoll og Hamar. Dobbeltsporprosjektene i Vestfold er et viktig skritt for å oppnå de mål som er lagt for jernbanen i Nasjonal transportplan

Alt dette er gode nyheter og jeg tar dette som uttrykk for at vi er på riktig vei; at de grep vi har tatt for å styrke jernbanen gir resultater. Vi er med andre ord godt i gang med fornyelsen av jernbanen i Norge. Det er derfor hyggelig å få lov til svinge grabben på gravemaskinen bak meg som en markering nå er vi i gang igjen med utbyggingen av Vestfoldbanen mellom Barkåker - Tønsberg. Jeg vil samtidig ønske Jernbaneverket til lykke med utbyggingen og regner med at det kan inviteres til åpning av et flott anlegg i 2011.