Historisk arkiv

Åpningstale E6 Hovinmoen-Dal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

7. oktober 2009

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) - åpningstale E6 Hovinmoen-Dal.

Kjære alle sammen! Gratulerer med dagen!

I dag åpner E6 Hovinmoen-Dal. Nylig åpnet Skaberud-Kolomen. Dermed kan vi i dag feire at første del av utbyggingen Gardermoen-Biri nå står klar. I disse dager begynner byggearbeidene på del to. Dette er et storstilt prosjekt, som vil få store positive følger både for trafikksikkerhet og næringsutvikling i området, og som jeg er svært stolt og glad for å få være med på åpningen av. Samferdselsminister Navarsete skulle gjerne vært her selv i dag, men er av naturlige grunner forhindret – hun sitter og forhandler frem en ny regjeringsplattform. Jeg skulle hilse så mye!

Den aller viktigste grunnen til at denne utbyggingen er så viktig, er at vi vil spare mange liv. Selv om dette er en gledens dag, skal vi ikke glemme det triste bakteppet. 100 mennesker har blitt drept i trafikken på strekningen mellom Gardermoen og Mjøsbrua de siste femten årene. Mange har blitt hardt skadde. Det måtte skje noe, og jeg er derfor svært glad for vi nå har fått 24 kilometer med langt tryggere veg. 24 kilometer med midtdeler. 24 kilometer som har kommet på plass svært raskt! Nå vil vi bli kvitt alle møteulykkene, og erfaringsmessig dermed så godt som alle dødsulykkene. At folk slipper å stå i kø på samme måte som før, er også svært positivt.

I tillegg er vi opptatt av at denne vegen vil gi positive effekter for næringslivet. De siste femten årene har trafikken mellom Gardermoen og Biri økt med hele femti prosent. Det har tidvis vært mye kø – og reisetiden har vært vanskelig å forutse. Det har gjort hverdagen svært vanskelig for næringslivet i Innlandet, på Nord-Vestlandet og i Trøndelag, som er ofte er helt avhengige av å få frem varene sine i rett tid. Nå vil langtransportsjåførene som trafikkerer denne strekningen få en langt lettere hverdag. Gode veger er avgjørende for næringslivet i distriktene, og næringslivet i distriktene er viktig for Norge. Når hele Gardermoen-Biri er på plass, vil det bety et skikkelig løft for næringslivet, og det er et stort og viktig steg at første del nå er på plass!

Denne utbyggingen har egentlig på alle måter vært en suksesshistorie. Det ser ut til at prosjektet blir levert under kostnadsrammen, det har ikke vært alvorlige ulykker undervegs, og sist, men ikke minst: det har gått fort! Normal byggetid på et slikt prosjekt ville vært 36 måneder, dere har klart det på 22! Dette betyr at det er bygget en kilometer i måneden, folkens! Ikke verst!

Rask utbyggingstid er selvfølgelig først og fremst gledelig fordi samfunnet får tatt i bruk en sikker veg så raskt som mulig. Å redusere byggetiden med ett år, betyr statistisk sett at vi har unngått en dødsulykke. I tillegg blir rentekostnadene lavere – det har vi selvfølgelig heller ikke noe i mot. I trange tider med høy arbeidsledighet er det også all grunn til å glede seg over at det i første etappe har vært sysselsatt ca 1500 årsverk. Tallet på neste etappe blir trolig enda høyere!

Jeg vil også understreke at Statens vegvesen fremhever fornuftig entrepriseinndeling og det at entreprenørene setter inn nok mannskap, som hovedgrunnene til den raske fremdriften. Dette viser at det er fullt ut mulig å bygge veg raskt i dette landet – uten bruk av OPS – dersom man gjør de riktige grepene. Det er ikke finurlige finansieringsformer som avgjør!

Jeg er også svært glad for at vi grep inn og fikk til oppstart på første del av prosjektet – der reguleringsplanene var klare – i stedet for å vente til reguleringsplanene på hele strekningen var klar. Vi kunne risikert at utbyggingen på denne strekningen ikke var startet enda, i stedet har vi nå 24 kilometer ny og trygg veg i bruk! Jeg vil gratulere Statens vegvesen, entreprenørene og alle andre involverte med strålende gjennomføring og en flott veg!

Det er en ære å erklære E6 Hovinmoen-Dal for åpnet! Takk for meg og gratulerer med dagen!