Historisk arkiv

Bedre veger i hele landet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Østlendingen, 28. mai 2009

Innlegg av statssekretær Geir Pollestad, publisert i blant annet Østlendingen (28.05.09), Porsgrunn Dagblad (03.06.09), Varden, Finnmark Dagblad (29.05.09) og Nordlys (28.05.09).

Regjeringen har lagt fram en nasjonal transportplan som innebærer at det de neste 10 årene skal satses langt mer på samferdsel. Dette vil gi tryggere, bedre og mer effektive veger i hele landet. Regjeringen legger også opp til en endring der staten skal ha ansvaret for de viktigste nasjonale vegene, mens fylkeskommunene skal få ansvaret for de vegene som har viktige lokale og regionale funksjoner. Som en del av forvaltningsreformen vil 17.000 kilometer veg 1. januar 2010 overføres fra staten til fylkeskommunene. Enkelte har uttrykt skepsis mot denne endringen. Det er det ikke grunn til å gjøre.

Utgangspunktet er enkelt: Hvem som eier vegen gjør ikke noe fra eller til på standarden. Det avgjørende er hvor mye stortingsflertallet velger å satse på vegnettet. For selv om fylkeskommunene eier vegene, vil det fortsatt være et statlig ansvar å sikre nok penger, slik at fylkeskommunene kan løse denne oppgaven på en god måte.

Regjeringen har et solid økonomisk opplegg for denne delen av vegnettet. Neste år vil fylkene få like mye penger til dette vegnettet som staten la opp til å bruke i 2009. I tillegg har regjeringen plusset på en milliard kroner ekstra og fylkene vil også få tilgang til en rentekompensasjonsordning med ramme på to milliarder kroner årlig. Det legges også opp til at staten skal bruke 500 millioner kroner årlig på rassikring på denne delen av vegnettet. Det vil legge til rette for både god standard på drift og vedlikehold, og for nyinvesteringer.

Regjeringens vilje til å satse på samferdsel er tydelig. Det er fordi vi bruker de store pengene på de store oppgavene. For den som er opptatt av et godt regionalt vegnett er nok et regjeringsskifte en langt større trussel enn forvaltningsreformen.