Historisk arkiv

Gitmark med veg- og jernbanebom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Fædrelandvennen, 6. april 2009

Svarinnlegg av statssekretær Erik Lahnstein om Nasjonal transportplan 2010-2019, publisert i Fædrelandvennen, 6. april 2009.

Noen dager etter at samferdselsminister Liv Signe Navarsete la fram stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan (NTP) 2009-2019, har stortingsrepresentant Peter S. Gitmark, Høyre, et innlegg i Fædrelandsvennen 23. mars der han gir en uriktig fremstilling av den rødgrønne regjeringens satsing på samferdsel.

For det første har han ikke fått med seg at regjeringen fram til 2020 vil bruke 322 milliarder kroner over statsbudsjettet til utbygging, drift og vedlikehold av vei- og jernbanenettet og til tiltak i havner og farleder. Dette er 100 milliarder kroner eller 45 prosent mer enn i Nasjonal transportplan 2006-2015. Den sterke økningen i vei- og banesatsingen som denne regjeringen allerede har foretatt, skal med andre ord trappes ytterligere opp fordi behovene er enorme etter tiår med altfor liten satsing.

Gitmark påstår blant annet at "dagens regjering har ikke maktet å følge opp den forrige". Her bommer Gitmark grovt, og han ser helt bort følgende: Den forrige regjeringen greide i fireårsperioden 2002-2005 ikke å oppfylle NTP-rammen for vei og bane på nær 19,9 milliarder kroner i årlig gjennomsnitt. "Underoppfyllingen" per år var på 0,8 milliarder (827 millioner) 2009-kroner. Dagens regjering kan derimot vise til at det for de fire årene 2006-2009 vil bli brukt årlig i gjennomsnitt vel 22,5 milliarder kroner. Dette er en overoppfylling av NTP-rammen (for vei og bane) med vel 1 385 millioner kroner per år. Mens Høyre ikke evnet å følge opp den langt mindre ambisiøse planen som de jobbet etter, har denne regjeringen – som ifølge Høyre i sin tid anklaget for å ha useriøst høye ambisjoner – overoppfylt sine mål.

Gitmark påstår i innlegget at dagens regjering har flere hundretalls milliarder kroner mer til disposisjon til «å bruke til alle gode formål enn den forrige regjeringen hadde i forrige fireårsperiode». Denne påstanden er heller ikke riktig. Medregnet det salderte budsjettet for 2009 har handlingsrommet i budsjettpolitikken grovt sett vært det samme under denne regjeringen som under regjeringen Bondevik II. Når vi ikke fikk noen skikkelig satsing på samferdsel under den forrige regjeringen, mens vi nå har fått et helt nødvendig historisk løft, er det fordi vi prioriterer fellesskapets ressurser forskjellig.

Det taktskifte som Gitmark etterlyser kom da Gitmarks partifeller overlot regjeringskontorene til Ap, SV og Sp fordi det norske folk ønsket en annen kurs.