Historisk arkiv

Sp i regjering har gitt mer penger til Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Aften, 4. februar 2009

Innlegg av statssekretær Erik Lahnstein om samferdselssatsing i Oslo og Akershus, publisert i Aften 4. februar 2009.

26. januar la regjeringen frem den hittil siste tiltakspakken for å dempe effektene av den internasjonale økonomiske krisen. Byrådsleder Erling Lae valgte å bruke dagen til å kritisere regjeringen for å bruke penger til samferdsel andre steder enn i Oslo. En ting er at det er smålig å beklage seg over at det blir brukt penger på utbedring av en trafikkfarlig rundkjøring på Dombås og på andre viktige tiltak rundt i landet, men Laes utspill er også av andre grunner helt urimelig.

Regjeringen har satset langt mer på samferdsel enn forrige regjering. Alle fylker, også Oslo og Akershus, har nytt godt av at vi har valgt å bruke penger på fellesskapsoppgaver fremfor ytterligere skattelettelser. Sammenlignet med budsjettet regjeringen Bondevik la frem for 2006 er veg- og jernbanebevilgningene til Oslo og Akershus i det ordinære budsjettet for 2009 økt med hele 1,39 milliarder 2009-kroner. Da vi tok over stod utbyggingen av nytt dobbeltspor mellom Lysaker og Sandvika i fare for å stoppe opp på grunn av sulteforing. I 2009 skal det bare på jernbanen brukes godt over en milliard til investeringer og ekstra vedlikeholdsinnsats i Oslo-området, og Jernbaneverket har sagt at det ikke er mulig å benytte mer enn dette.

Også når det gjelder satsingen på gang- og sykkelveger i Oslo har regjeringen ved hver eneste korsvei fulgt opp med så mye penger som det finnes byggeklare prosjekter til, uten at det betyr at vi er fornøyd med fremdriften på arbeidet med å gi byens syklister et bedre tilbud. For at vi skal komme i gang med prosjektene som står i kø må Statens vegvesen planlegge flere prosjekter og kommunen må få opp tempoet i sitt reguleringsarbeid, hadde flere prosjekter vært ferdig regulert, ville Oslo fått mer penger til sykkelveger. Det meste av sykkelnettet går imidlertid langs Oslo kommunes egne veger, også der hadde det vært en fordel om kommunen fikk opp tempoet.

Det brukes mye penger på veg i Oslo-området. Tunnelen under Operaen, ombyggingen av Jernbanetorget, ny veg nordover fra Sandvika og arbeidet med å fjerne flaskehalsen ved Tusenfryd går for fullt. Lae sutrer over at han ikke fikk noen millioner mer i tiltakspakken, men lukker øynene for at regjeringen har sikret skikkelig oppfølging på samferdselområdet i de ordinære budsjettene.

Tiltakene i tiltakspakken må dessuten sees i sammenheng – for eksempel kan ikke alle fylker få tilskudd til bygging av universitetsbygg. Ser man alle tiltakene samlet får ingen fylker om får mer penger enn Oslo. Det setter Laes klaging i et noe underlig og uforståelig lys.