Historisk arkiv

Spennende, men saklig lyntogdebatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Innlegg i Aftenposten 15. juni 2009

Statssekretær Erik Lahnstein (Sp) - innlegg om lyntog i Aftenposten 15. juni 2009.


Regjeringen har satt i gang utredninger om fremtidens jernbane, blant annet mulige  høyhastighetsbaner. 
 
I innstillingen om Norsk transportplan gir flertallet i Stortingets transportkomite tilslutning til regjeringens forslag om å utrede hvordan slik utbygging kan tilpasses norske forhold.

Konklusjonene fra allerede utførte utredninger er ikke entydige når det gjelder klimaeffekt og samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Nye vurderinger kan komme til å vise større klimaeffekt og bedre lønnsomhet.
 
Stortingsrepresentant Trond Helleland (H) uttaler i Aftenposten 6. juni at jeg opptrer ”arrogant og hjelpeløst” i et radioinnslag der jeg opplyste om utredningene og nevnte at det ville ta tid før bygging av høyhastighetsbaner kan starte. Stortingsrepresentant Borghild Tenden (V) sier at ”regjeringspartiene bare prater og fører folk bak lyset”.
 
Vi vil fortsatt arbeide med å få frem et solid grunnlag for å ta stilling til bygging av høyhastighetsbaner.  Samtidig gjennomgås flere av prosjektene i InterCity-triangelet, for å se på løsninger som legger bedre til rette for høyhastighet.  Regjeringspartiene står sammen om dette. Høyre og Venstre bør i den videre debatten fokusere på saken, fremfor personkarakteristikker.