Historisk arkiv

Innlegg på årskonferansen til Postkom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Oslo, 6. september 2012

Innlegg på årskonferansen til Postkom, Oslo, 6. september 2012.

Det er en stor glede og en ære for meg som ny samferdselsminister å få komme hit på deres landsmøte.

Postkom er en tydelig, en krevende, men også en konstruktiv fagorganisasjon. Men ikke minst oppfatter jeg Postkom som en politisk venn og partner for mange av de verdiene som den rødgrønne regjeringen, Senterpartiet og jeg kjemper for.

Men Postkom er ikke bare en venn. Postkom er en viktig politisk kraft, som jeg mener det er viktig å samarbeide med for å oppnå politiske resultater.

Jeg mener det er grunn til å være stolt av den posttjenesten det er i Norge. Posten leverer kvalitetstjenester til folk og næringsliv over hele landet, hver eneste dag. Med fallende postvolumer og økende konkurranse, har man klart å tilpasse seg. Utvikle tilbudet og kutte kostnader. Det har vært krevende politisk, men det er dere som står oppe i disse omstillingene hver eneste dag som selvfølgelig har følt dette tøffest.

Jeg vil gi honnør for den konstruktive tilnærmingen dere som ansatte og tillitsvalgte har vist. Uten den jobben dere har gjort ville det ikke vært mulig både å holde kvaliteten oppe og foreta så store endringer som har vært nødvendige.

I kampen om Postdirektivet har organisasjonen vist en evne til gjennom systematisk hardt arbeid å påvirke politiske prosesser og få resultater som mange ikke trodde var mulig. For de av oss som kommer fra Senterpartiet er det fantastisk å se at vi  i Norge står opp mot det som kommer fra Brussel som vi mener ikke er fornuftig. At vi for første gang i historien vil benytte det handlingsrommet som vi faktisk har i EØS-avtalen til å si nei til nytt regelverk fra EU.

Jeg mener denne saken egentlig er veldig enkel. Det er ingen mening i at vi skal legge oss flate for markedsteningen i Brussel. Det er ikke klokt at man i sentrale strøk skal ha postombæring to eller tre ganger om dagen – hvilken gevinst representerer dette egentlig for folk og næringsliv som vi er satt til å tjene.

Regjeringens rolle

Jeg er som samferdselsminister opptatt av å sikre gode posttjenester i hele landet – posttjenester er en viktig brikke for å opprettholde næringsliv og bosetting i alle deler av vårt langstrakte land.

For å sikre gode posttjenester bruker regjeringen ulike virkemidler – eierskap, regulering og kjøp av ulønnsomme tjenester.

Gjennom Postens konsesjon regulerer staten hva som skal være Postens samfunnsoppdrag – dvs. hvilke tjenester Posten har plikt til å levere, til hvilken pris og med hvilken kvalitet.

Gjennom en ordning med statlig kjøp sikrer også regjeringen at Posten kompenseres for merkostnadene ved å levere ulønnsomme post- og banktjenester.

 I tillegg er det regjeringens vurdering at et 100 prosent statlig eierskap til Posten er viktig for å sikre at selskapets virksomhet og økonomi er tilpasset statens mål med eierskapet i Posten – som både er knyttet til selskapets samfunnsoppdrag og til krav om verdiskaping.

Post 6 dager i uken

Posten leverer posttjenester av høy kvalitet – over hele landet. 

Selv om det er lange avstander, og vinteren i Norge er hard, kommer de fleste sendingene frem over natta.

99.98 prosent av alle norske husstander får post levert seks dager i uken.

Jeg er opptatt av at Posten også i fremtiden skal ha en plikt til å levere ut post på lørdager.

Folk skal kunne få både posten sin – og avisen sin – på lørdager.

Postdirektivet

Regjeringen har sagt nei til å implementere EUs tredje postdirektiv.

Regjeringen har med dette sagt nei til videre liberalisering av posttjenester i Norge.

Reservasjon mot EUs tredje postdirektiv vil sikre enerett for brev under 50 gram.

Gjennom denne reservasjonen ønsker regjeringen også å sikre Postens økonomiske grunnlag for å opprettholde gode posttjenester.

En reservasjon vil derfor også kunne sikre fortsatt enhetsporto og seks dagers omdeling av post for folk og næringsliv i hele landet.

Omstilling – postkontorstruktur

Postmarkedet er utfordrende.

Antall sendte brev er redusert med 35 prosent på 12 år.

Brevmengden fortsetter å falle og konkurransen i pakkemarkedet øker.

Etterspørselen etter banktjenester på postkontorene har også gått kraftig ned de siste årene.

Folk benytter konkurrerende tjenester som nettbank, brevgiro og telefonbank – i stedet for å gå på postkontoret.

På bakgrunn av denne utviklingen har det vokst frem en felles erkjennelse om at Posten må omstille seg for å tilpasse seg etterspørselen i markedet.

Vi har derfor i eiermeldingen og i lovforslag om Posten, lagt frem tre viktige omstillingstiltak: 

  • Postens plikt til å tilby banktjenester blir redusert til bare å gjelde landpostnettet.
  • Posten får gjøre om 149 postkontorer til Post i butikk.
  • Posten får opprette Post i Butikk Enkel (PIB Enkel) – ekspedisjonssteder som tilbyr de mest etterspurte tjenestene.

Posten skal fortsette å tilby banktjenester i landpostnettet for å ta hensyn til folk som bor i utkantstrøk og som ikke har samme tilbud som i sentrale strøk.

 Regjeringen legger stor vekt på at den gode kvaliteten i posttjenestene blir videreført.

 Regjeringen har derfor stilt krav om at tallet på fullverdige ekspedisjonssteder, dvs. postkontor eller Post i Butikk, skal være minst 1420 – dvs. det samme som dagens nivå.

 Posten vil imidlertid nå også få anledning til å opprette Post i Butikk Enkel – ekspedisjonssteder som tilbyr enkle tjenester, som for eksempel pakkeutlevering. Disse ekspedisjonsstedene kommer i tillegg til de 1420 stedene som tilbyr alle tjenester.

 Jeg vil i denne sammenheng berømme Postkoms vilje til dialog med Postens ledelse og myndigheter – og deres forståelse for nødvendigheten av omstilling.

Avslutning

Postansatte har gjennom flere år vist at de evner å tilpasse seg en ny tid, der digital kommunikasjon har overtatt mye av den kommunikasjonen som tradisjonelt har gått gjennom den fysiske postgangen.

Selv om utfordringene har vært – og fortsatt er store – har Posten over flere år levert positive økonomiske resultater.

Positive resultater gir mulighet for å opprettholde god kvalitet på posttjenester i Norge – også i fremtiden!

Jeg har tro på at Posten også i fremtiden skal være en sterk norsk bedrift.

Jeg har tro på at Posten også i fremtiden vil klare å utvikle nye tjenester og tilpasse seg endringer i markedet.

Jeg har tro på at Posten vil fortsette å være viktig for å opprettholde næringsliv og bosetting i alle deler av vårt langstrakte land.

Utfordringen som vi sammen må møte er at omstilling skal skje uten at kvalitet på tjenesten reduseres og uten at arbeidsforholdene for dere blir dårligere. Det vil jeg som statsråd gjerne bidra med!

Det står mellom oss rød-grønne som har fokus på at Posten først og fremst skal være et instrument for å sikre gode tjenester til folk og næringsliv over hele landet, og de blå som har fokus på konkurranseutsetting og som ønsker å privatisere og selge ut Posten. Som rett ut sier at de ønsker å avvikle postombæring seks dager i uken og som ønsker å fjerne eneretten og den solidariske samfinansieringen av gode postilbud som dette innebærer, og som ønsker å innføre EUs tredje postdirektiv så raskt som overhode mulig.

Lykke til med det videre landsmøtet.

Takk for meg.