Historisk arkiv

50 prosent økning til samferdsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Kronikk av samferdselsminister Marit Arnstad om Nasjonal transportplan 2014-2023.

Nasjonal transportplan (NTP) 2014-2023 inneholder 508 milliarder statlige kroner til samferdsel de neste ti årene, en økning på mer enn 150 milliarder kroner. I tillegg tas grep som skal sikre mer igjen for hver krone. Dette skal gi oss et transportsystem som er enklere, raskere og sikrere.

Siden 2005 er bevilgningene til veg og bane økt med 65 prosent. Nær 1000 kilometer ny riksveg er bygget eller under bygging. Antallet drepte på vegene er redusert med 30 prosent. Langt flere reiser kollektivt. Punktligheten på jernbanen er betydelig bedret. Co2-utslippene øker ikke, tross kraftig trafikkvekst. Det er dette vi nå skal bygge videre på. Ved gjennomføring av planen kan økningen fra 2005 i årlig nivå røft anslås til 175 prosent.

311 milliarder kroner til veg og 168 milliarder kroner til jernbane

Sammenlignet med 2005 kan den planlagte økningen i veginvesteringer røft anslås til 185 prosent. Bevilgningene i ny NTP gjør at det de neste ti årene vil bli åpnet 1 280 kilometer ny riksveg. Det betyr at antall kilometer med møtefri veg vil bli doblet i perioden.

Av de 311 milliarder kronene til veg vil nærmere 25 milliarder kroner være bymiljøsatsing og midler til sykkelveger, i tillegg til belønningsordningen.

Vel 105 milliarder kroner er satt av til drift og vedlikehold av riksveger. Det gjør at forfallsveksten vil stoppe tidlig i NTP-perioden, og i løpet av perioden vil forfallet reduseres.

På jernbanen er den planlagte årlige økningen i jernbaneinvesteringer røft anslått til 384 prosent. Innen 2024 skal det være ferdigstilt sammenhengende dobbeltspor fra Oslo til Tønsberg, Hamar og Fredrikstad. Antallet kilometer dobbeltspor vil dermed være nær doblet fra 2005. Reisetiden fra Oslo til disse tre byene blir redusert med 20-30 minutter.

På Bergensbanen skal dobbeltsporet mellom Bergen og Arna ferdigstilles, og det er planlagt oppstart på Ringeriksbanen i slutten av perioden. Også Trønderbanen og Meråkerbanen skal moderniseres. Det årlige snittet til drift og vedlikehold vil ligge 46 prosent over saldert budsjett 2013. Det gjør at antall forsinkede tog ligger an til å bli redusert med 40 prosent. Antallet innstilte tog beregnes å bli redusert med 60 prosent.

Et av regjeringens fire hovedmål i NTP 2013-2023 er en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte og hardt skadde i transportsektoren. Målet i planperioden er å halvere antallet drepte og hardt skadde i vegtrafikken.

Mer igjen for pengene

Regjeringen ønsker å få mest mulig samferdsel igjen for hver krone. Effektivisering er derfor en sentral del av NTP 2014-2023. Planleggingstiden skal ned, det skal bygges mer sammenhengende og regjeringen innfører en ordning hvor prioriterte prosjekter får mer forutsigbar finansiering, innen dagens budsjettsystem. Det vil sikre at det er fremdriften i prosjektene som bestemmer bevilgningene, ikke omvendt. Blant kandidatene til den nye ordningen er InterCity-prosjektene, prosjekter på E39, E10 og elektrifisering av Trønderbanen.

En halv billion kroner er mye penger. Det vil gjøre det mulig å modernisere det norske transportsystemet. Vi vil ikke greie å løse alle utfordringene på ti år, men vi vil komme et godt stykke på veg. Å investere i samferdsel er å bygge landet – på nytt og på nytt.

Mer om ny NTP