Historisk arkiv

Aktiviteten har aldri vært større

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Aftenposten, 30. juni 2013

Innlegg av samferdselsminister Arnstad om aktivitetsnivået i norsk samferdsel.

Bevilgningene til samferdsel har økt betydelig de siste årene. Dette har gått til å ruste opp veg- og jernbanenettet, ikke til å ansette unødvendige byråkrater.

Siden regjeringsskiftet i 2005 er det bygget eller er under bygging nær 1000 km ny riksveg, antall drepte på norske veger er redusert med 30 prosent og punktligheten på jernbanen mye bedre. Ni av ti tog er nå i rute.

Flere medier har satt fokus på økningen i antall ansatte i Statens vegvesen og Jernbaneverket.Det skapes et inntrykk av at det bare er administrasjonen i de to etatene som vokser. Det stemmer ikke. Flesteparten av de nyansatte er folk som arbeider med å få på plass ny og bedre veg og jernbane.

Samferdselsbudsjettet har økt med 64 prosent siden 2005. Aldri har aktiviteten vært større.  Transportsystemet vårt rustes opp over hele landet. Da er det klart man må ansette flere folk! Så er spørsmålet om man ansetter riktig og effektivt.

I Jernbaneverket har størsteparten av økningen i antall ansatte - 29 prosent siden 2005 - kommet i Utbyggingsdivisjonen (planlegging og byggherrefunksjonen) og i Banedivisjonen, (drift og vedlikehold).

I Statens vegvesen har antall ansatte økt med 40 prosent i samme perioder, mens omsetningen per ansatt har økt fra 5,5 millioner i 2005 til 6,2 millioner kroner i 2012. Det kan altså ikke bare være snakk om ”unødvendige byråkrater”.

Men det betyr ikke at det ikke er behov for en effektivisering. Det er alltid mulig å bruke pengene smartere. I ny Nasjonal transportplan (2014-2023) legges det derfor opp til et effektiviseringskrav på 10-15 prosent. Begge etatene er nå i gang med å få til dette. Vi vil ha mest mulig samferdsel for pengene.