Historisk arkiv

Vinterfestuka 2013 i Narvik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

14. mars 2013

Samferdselsminister Marit Arnstads innlegg på seminar under Vinterfestuka i Narvik.

Sjekkes mot fremføring

Kjære alle sammen! Takk for invitasjonen!

Jeg forstår at dere har store forventninger til hva jeg har å melde om regjeringens planer for Ofotbanen i kommende NTP! Jeg skal snart komme til dette.

Men først må jeg bare si: For en flott opplevelse å kjøre Ofotbanen! Jernbaneverket tok oss med i arbeidsvognen sin - robelen - fram til Bjørnfjell stasjon og tilbake tidligere i dag. Kanskje litt nervepirrende for en som er fra flatbygdene i Trøndelag, men det var et fantastisk skue – og svært interessant! Vi ble vel orientert om både historie og fakta av Jernbaneverket.

Ofotbanen er en banestrekning med tradisjoner og en spennende historie med internasjonalt islett som strekker seg hele 111 år tilbake i tid.  I dag er banestrekningen mer populær enn noen sinne, med:

• Persontransport Narvik-Stockholm (godt samarbeid mellom Norge og Sverige slik at man ikke trenger å bytte tog ved grensen)
• Godstrafikk Oslo-Narvik (store godsvolum fra Oslo og nordover via Sverige)
• Og sist men ikke minst: Malmtransport Kiruna- Narvik, som stadig øker sin produksjon og dermed etterspørselen etter banekapasitet

Jeg forstår godt at det er at det er mange aktører som er interessert i Ofotbanen, selv om den på norsk side bare er 42 kilometer lang. Dere som er til stede her i dag, gjenspeiler dette.

Nasjonal transportplan

Vi er nå helt i innspurten av arbeidet med ny Nasjonal transportplan (NTP), som skal gjelde for perioden 2014-2023. Planen skal legges fram for Stortinget i løpet av april. Det vil si at det meste nå er på plass.

Jeg har jeg lyst til å presisere en ting, nemlig at planen kommer til å være nettopp det - en Nasjonal transportplan, en plan for utvikling av et moderne transportsystem i hele landet.

Det er verken en Vestlands-plan eller en plan for Østlandet, slik man kan få inntrykk av i debatten i media her i nord.

Vi skal legge fram en plan for samferdselsutbygging i alle landets regioner. Det vil dere se når NTP legges fram i april. Nord-Norge vi få sin andel.

Mye er skjedd på samferdselsfeltet siden den rødgrønne regjeringen tok over. Bevilgningene er rekordhøye etter en økning på 64 % siden 2005. Aldri har byggeaktiviteten vært større. Det merker dere også her i nord.

I fjor vår gav regjeringen grønt lys for anleggstart på gigantprosjektet E6 Hålogalandsbrua. Da jeg kjørte inn til Narvik fra flyplassen så jeg at arbeidet var begynt. Denne brua vil forkorte E6 mellom Narvik og Bjerkvik med 18 km og reisetiden med 15-20 minutt. Det betyr at regionen blir bundet bedre sammen, det betyr et løft for hele landsdelen.

I tillegg er en rekke andre prosjekter i gang eller er under planlegging i regionen deres.

Mye har altså skjedd, men mye står igjen! Et viktig mål i kommende NTP vil være å øke tempoet i utbyggingen av transportsystemet. Det må gå raskere!

For å greie dette må økningen i samferdselsbevilgningene fortsette. Det er klart. Men jeg sier som jeg har sagt mange ganger før: Like viktig som mer penger er det å få mest mulig ut av hver krone som bevilges.

Dette krever effektivisering så vel som i etatene og i selve prosjektene samt at vi tar noen strukturelle grep knyttet til blant annet finansiering og planleggingstid. Dette vil bli et viktig tema i den nye NTP-en.

Ofotbanen

Så til det jeg vet dere er mest opptatt av her i dag: Ofotbanen.

Ofotbanen blir av mange sette på som selve hovedpulsåren i Nord-Norge. Målt i tonn er dette den banestrekningen i Norge med størst transport. Det er en tradisjonsrik banestrekning med en spennende historie og - tror jeg - potensial for en stor framtid.

I dag går det 18 malmtog i hver retning per døgn på Ofotbanen. Malmselskapenes planlagte produksjonsøkning tilsier et ønske om å kunne kjøre 31 tog i hver retning per døgn.

Det er altså behov for å øke kapasiteten.

Regjeringens ambisjon er å bygge ut Ofotbanen slik av vi bidrar til å dekke behovene som selskapene har.

Vi har en plan i tre trinn for å få til det.

1. RNB: Det foregår nå forhandlinger mellom JBV og malmselskapet LKAB om finansiering av forlengelse av to kryssingsspor (Bjørnfjell og Rombak). Avtalen er ikke i havn ennå. Vi kommer tilbake til dette i Revidert nasjonalbudsjett for 2013.

2. NTP: I ny Nasjonal transportplan som legges fram i april, kommer det tiltak som vil øke kapasiteten fra dagens 18 til 27 tog i hver retning. Vi har satt av 1,6 mrd kroner - slik Jernbaneverket har anbefalt - til blant annet forlengelse av og bygging av nye kryssingsspor og tiltak for å øke kapasiteten i banestrømforsyningen.

Nærmere bestemt:

• Kryssingssporforlengelse på Bjørnefjell og Rombak
• Kryssingssporforlengelse og oppgradering av Fagerneslinja
• Nye kryssingsspor på Djupvik og Søsterbekk
• Rombak omformerstasjon
• Økt kapasitet i banestrømforsyningen
• Narvik godsterminal og Narvik stasjon

3. Dobbeltspor: JBV utreder nå ytterligere kapasitetsøkning på Ofotbanen, det vil si dobbeltspor eller dobbeltspor-parseller. Dette arbeidet er i en tidlig fase og er ikke kommet langt nok til at vi har kunnet vurdere det i den NTP som legges fram nå. Men prosjektet vil være klart slik at vi kan ta det med i arbeidet med neste NTP om fire år.

Samferdselsdepartementet har i tillegg tatt initiativet til et samarbeid med svenske myndigheter for å vurdere kapasitetsutvikling på Ofotbanen på lang sikt. Her vurderer vi blant annet ulike finansieringsløsninger der kapasitetsøkende tiltak gjennomføres og finansieres etter en omforent plan og arbeidsdeling mellom Norge og Sverige.

Jeg ser for meg flere måter å finansiere ytterligere utbedringer/dobbeltsporparseller på:

• Bevilgninger over statsbudsjettet
• Anleggsbidrag
• Kjørevegsavgift

En utredning fra JBV viser at det er et stort potensial for kjørevegsavgift.

Jeg sier ikke at vi skal hente ut hele dette potensialet, men dette viser at ytterligere kapasitetsøkning kan finansieres av en kombinasjon av statlige bevilgninger og kjørevegsavgift. Dette kommer vi tilbake til når de ulike utredningene er klare.

Vi er opptatt av å ha en god dialog med svenske myndigheter om Ofotbanen/Malmbanan. Det er ingen tvil om at vi har en gjensidig interesse her: Vi frakter våre varer nordover via Sverige, mens Sverige frakter sin malm ut til havnen i Narvik.

Jeg ser fram til et fortsatt godt samarbeid, både med svenske myndigheter, med andre viktige aktører og selvsagt med lokale myndigheter.

Sammen skal vi ta vare på Ofotbanen og utvikle den slik at potensialet kan utnyttes maksimalt.

Takk for meg!