Historisk arkiv

Arbeiderpartiet er likestillingspartiet, artikkel i VG 22. oktober 2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Lars Erik Flatø, stabsjef ved Statsministerens kontor

Arbeiderpartiet er likestillingspartiet

Artikkel i VG, 22. oktober 2005


VGs oppslag 20. oktober om at Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet ikke velger kvinner til toppstillinger, er veldig misvisende.

Flertallsregjeringen består av 10 menn og 9 kvinner. Det er ikke mulig å få til bedre kjønnsbalanse enn dette. Ingen tidligere norsk regjering har hatt flere kvinnelige statsråder enn denne regjeringen.

Videre er det for så vidt riktig at det var en viss overvekt av menn blant de første politiske medarbeiderne som ble utnevnt. Saken er at det gjenstår å få på plass en rekke statssekretærer og politiske rådgivere, og VG og alle andre som er opptatt av likestilling vil se at det blir kjønnsbalanse blant medarbeiderne når hele korpset er på plass.

VG prøver også å gjøre et poeng av at kun to av Arbeiderpartiets seks representanter i Stortingets finanskomite er kvinner. Det virkelige stor likestillingsmessige poenget med finanskomiteen er imidlertid at kun to av komiteens 18 medlemmer er kvinner. Disse to kvinnene kommer altså fra Arbeiderpartiet, ingen andre partier har satt inn kvinner i finanskomiteen. Også i Forsvarskomiteen er Arbeiderpartiet det eneste partiet med kvinnelig medlem.

Det siste er en konsekvens at Arbeiderpartiet etter dette stortingsvalget fikk den beste kvinneandelen av partiene, med 52,5 prosent. Den solide kvinneandelen er et uttrykk for at Arbeiderpartiet tar likestilling som en selvfølge.