Historisk arkiv

- Vi må gå sammen om en grønn økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Stoltenberg foreslo i går et nytt klimasamarbeid mellom Norge og Kina. I dag holdt statsministeren en tale til studenter ved Tsinghua universitetet om klima og utfordringer for framtida. Statsministeren åpnet også seminaret ”Noras søstre” i Beijing i dag. Hovedtema for seminaret er kvinners rolle i dagens Kina.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde i går samtaler med Kinas statsminister Wen Jiabao, der han foreslo et nytt klimasamarbeid mellom Norge og Kina. I dag holdt statsministeren en tale til studenter ved Tsinghua universitetet om klima og utfordringer for framtida. Statsminister åpnet også seminaret ”Noras søstre” i Beijing i dag. Hovedtema for seminaret er kvinners rolle i dagens Kina.

- I dag står vi på startstreken for en grønn økonomi, som kan utrydde fattigdom og redde miljøet.  Kina har et potensial til å tiltrekke seg store deler at dette voksende markedet, sa statsministeren.

- Dere er i en unik situasjon, dere er i posisjon til å løfte millioner ut av fattigdom, og dere kan redde miljøet for fremtidige generasjoner, sa statsministeren til studentene. På grunn av Kinas økonomiske vekst vil energiforbruket mer en dobles, men et moderne Kina vil også kreve et rent miljø. Jeg tror svaret ligger i utvikling av ny teknologi, sa statsministeren.

Kina er et av landene med størst utslipp av klimagasser, derfor er det svært viktig å finne gode mekanismer for å få redusert landets utslipp. Norge inngår en avtale med FNs utviklingsprogram og Kina om å støtte et program som skal bøte på effektene av klimaendringene blant befolkningen i syv provinser i Kina. Norge gir ca. 15 millioner kroner til programmet som skal starte i 2007. Programmet skal blant annet finne tiltak for områdene hvor klimaendringene skaper problemer med matproduksjon og landbruk, samt tiltak for å redusere klimagassutslipp i de største kullproduserende provinsene Shanxi og Indre Mongolia ved å bedre energieffektivitet og forurensingskontroll.

- Når Kina nå åpner opp og blir mer et mer demokratisk og moderne samfunn, er Norge privilegert som kan samarbeide med Kina. Jeg tror begge landene har mye å tjene på et samarbeid, sa statsministeren.


Under besøket i Kina besøkte statsminister Jens Stoltenberg også Huaneng kullkraftverk øst i Beijing. Kraftverket er byens største og forsyner Bejing med ca. 30 % av det byen trenger av energi.

Kraftverket er et av de mest moderne i Kina og renser svovel og andre NOx-gasser, men lipper ut CO2 i store mengder. Statsministeren sa at rensing av utslippene her vil være avgjørende for å hindre global oppvarming.

På bildet blir statsministeren orientert om kullkraftverket og forsøk med CO2-rensing av direktør Wang Zhaobin.
Foto: Sigurdssøn/Scanpix.
 

 

 

 

 

   

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Statsminister Jens Stoltenberg åpnet også seminaret ”Noras søstre” i Beijing i dag. Hovedtema for seminaret er kvinners rolle i dagens Kina. Seminaret vil drøfte kvinners rettigheter, moderne kinesiske kvinners rolle i likestillingsarbeidet og kvinner i kunst og humaniora. Det er den norske ambassaden i samarbeid med Forskningssenteret for menneskerettigheter ved juridisk fakultet ved Peking Universitet som arrangerer seminaret som er en del av Utenriksdepartementets seminarrekke om kvinner og likestilling med utgangspunkt i Ibsens kvinneskikkelser.


Statsminister Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud under åpningen av seminaret "Noras søstre" Foto: Christoffer Liholt/UD

 

- Noras søstre har blitt statsministere i India, i Norge, Sri Lanka og Indonesia, og den første kvinnelige finansministeren i Norge, Kristin Halvorsen. Men, Noras søstre har fortsatt ikke nådd langt nok. Jenter har fortsatt dårligere muligheter for utdanning, og kvinner og barn blir i økende grad ofre i krig. Kvinner er i større grad ofre for vold i hjemmet og menneskehandel enn menn, sa statsministeren under åpningen.

- Det er de landene som gir kvinner like muligheter som menn, som er mest konkurransedyktige og som opplever størst økonomisk vekst, sa statsminister Jens Stoltenberg.