Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg:

FNs klimarapport åpner veien for ny Kyotoavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

I dag kom tredje del av FNs Klimapanels (IPCC) fjerde hovedrapport. Denne vektlegger mulighetene for å redusere klimagassutslippene på jorda, og hvor mye det vil koste. - Denne rapporten vil bli viktig for å bane vei for en ny og sterkere Kyotoavtale, sier statsminister Jens Stoltenberg

I dag kom tredje del av FNs Klimapanels (IPCC) fjerde hovedrapport. Denne vektlegger mulighetene for å redusere klimagassutslippene på jorda, og hvor mye det vil koste. - Denne rapporten vil bli viktig for å bane vei for en ny og sterkere Kyotoavtale, sier statsminister Jens Stoltenberg

Den siste FN-rapporten viser til nye beregninger om utslipp og behovet for utslippskutt. I følge FNs klimapanel har verdens utslipp av klimagasser har økt med 70 prosent siden 1970. Det meste av økningen kommer fra industriland. Dersom utslippene fortsetter som før uten ny politikk og innføring av virkemidler, ligger utslippene an til å øke med inntil 90 prosent fram mot 2030 sammenlignet med 2000. Størstedelen av økningen forventes å komme i u-land.

- Dette understreker behovet for at rike land tar ansvar for utslippsreduksjoner i fattige land. For det første har vi i den rike delen av verden et eget ansvar fordi det er vi som har bidratt til den sterke økningen av drivhusgasser i atmosfæren. For det andre vil ikke de fattige landene være villige til å påta seg tallfestede forpliktelser med mindre vi i de rike landene tar store deler av regningen, sier Stoltenberg.

Tiltak over de neste 20-30 år vil i stor grad bestemme om den langsiktige temperaturøkningen og de tilsvarende klimaeffekter som vil kunne unngås, i følge rapporten.

- Vi vet at det haster med handling. For Norge vil denne rapporten bli viktig i de neste forhandlingsrundene om nye forpliktelser etter 2012. Regjeringen vil sørge for at Norge er en synlig og aktiv pådriver for at den nye klimaavtalen blir ambisiøs, med strenge utslippsforpliktelser og med flest mulig land involvert, sier Stoltenberg.

 

Les mer om IPCCs tredje delrapport på SFTs nettsider