Historisk arkiv

FNs tusenårsmål viktig tema under møte med utenriksminister Rice

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsministeren tok i dag i mot USAs utenriksminister Condoleezza Rice til samtaler på Statsministerens kontor. Statsministeren understreket det gode og nære forhold mellom Norge og USA både bilateralt og i NATO og ønsket å videreutvikle dette. FN, Midtøsten Afghanistan, Nordområdene og klima var tema som ble tatt opp under møtet.

Statsminister Jens Stoltenberg tok i dag i mot USAs utenriksminister Condoleezza Rice til samtaler på Statsministerens kontor. Statsministeren understreket det gode og nære forhold mellom Norge og USA både bilateralt og i NATO og ønsket å videreutvikle dette. FN, Midtøsten Afghanistan, Nordområdene og klima var tema som ble tatt opp under møtet.

Statsministeren understreket i samtalen betydningen av arbeidet med reform av FN, og sa at han håper på fortsatt støtte og engasjement fra USA.

Statsminister Jens Stoltenberg og USAs utenriksminister Condoleezza Rice. Foto: SMK- Norge har tatt et spesielt ansvar for å nå tusenårsmål nummer fire og fem om å redusere barne- og mødredødeligheten i verden. Arbeidet for et mer effektivt og moderne FN er viktig for å nå tusenårsmålene sa statsministeren.

Statsministeren redegjorde for Norges støtte til den palestinske regjeringen, og at Norge mener dette er riktig vei å gå. Men, Stoltenberg la også vekt på at palestinerne må følge opp ord med handling og vise i praksis at de vil anerkjenne det internasjonale samfunns krav. 

- Det er avgjørende at vi lykkes i Afghanistan, sa statsministeren og viste til Norges sterke engasjement med totalt ca. 700 soldater i landet som del av ISAF-styrken. - Norge vil videreføre sitt engasjement både sivilt og militært, sa statsministeren og understreket behovet for en sterkere samordning av den militære og sivile innsatsen.

 

Statsministeren og den amerikanske utenriksminister drøftet også Nordområdene og betydningen av å videreutvikle samarbeidet med Russland. Stoltenberg viste til det store energipotensialet i Arktiske områder og at en utnytting av energiressursene i dette området ville utgjøre en ny og viktig dimensjon av vårt forhold til Russland.

Klimautfordringene var også et tema som ble tatt opp under samtalene, og statsministeren la vekt på at det er behov for en ny og forpliktende klimaavtale etter Kyoto. - Aktiv deltakelse fra USA ville her være avgjørende, sa Stoltenberg.

 

Statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Condoleezza Rice før samtalene på Statsministerens kontor. Foto: SMK