Historisk arkiv

Klima og utvikling vektlagt i trontaledebatten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

I trontaledebatten sa statsministeren at de viktigste spørsmål i vår tid er miljø og utvikling.

- Det mest brutale uttrykket for verdens urettferdighet og fattigdom er at nær ti millioner barn dør hvert år, sa statsministeren.

Barns helse er knyttet til mors helse og statsministeren viste til at det hvert minutt dør en kvinne i barsel et sted i verden. - Barn og mødre dør i lukkede rom. Mange steder er fordommer og fornektelse i seg selv en årsak til død, sa Stoltenberg.

Norge har stilt seg i spissen for at verdenssamfunnet skal trappe opp innsatsen for å bekjempe barne- og mødredødelighet.  Det handler om mer penger, om å bruke pengene bedre og om mer oppmerksomhet. 

Klima
Det haster med å få til en ny internasjonal klimaavtale, og Norge er sammen med EU og flere andre land en pådriver for en internasjonal avtale.

Regjeringen vil sikre reduksjoner i de norske utslippene av klimagasser gjennom mange ulike virkemidler. I regjeringens klimamelding skjerpes forpliktelsene for norsk klimapolitikk:

  • Å skjerpe Kyotoforpliktelsen med 10 prosent fram til 2012.
  • vi innen 2020 skal de globale utslippene tilsvarende 30 prosent av Norges utslipp reduseres. Dette skal skje både gjennom tiltak i Norge og i andre land.
  • Norge skal bli et karbonnøytralt land innen 2050.

I tillegg til betydelige tiltak hjemme, går regjeringen inn for at Norge skal påta seg ansvaret for omfattende utslippsreduksjoner i andre land. - På denne måten oppnår vi større og raskere reduksjoner i utslippene av klimagasser, samtidig som det overføres kapital og teknologi til fattige land, sa statsministeren.

Statsministeren holder sitt innlegg i trontaledebatten. Foto: Lars Henie Barstad/Stortinget













Statsministeren holder sitt innlegg i trontaledebatten. Foto: Lars Henie Barstad/Stortinget



Mer fellesskap og mer rettferdighet

Valget for 2 år siden ga landet en flertallsregjering. - En regjering med handlekraft og som vil stå ansvarlig overfor velgerne. Vi har gitt landet en ny retning, med mer fellesskap og mer rettferdighet. Vi er i rute, men vi er ikke i mål, sa statsministeren.

Han la spesielt vekt på full barnehagedekning, opprustning av skolen, omsorgen og helsevesenet og at arbeid for alle og et arbeidsliv for alle, er regjeringens viktigste bidrag til å bedre levekårene til de som har minst.

- Vi vil skape et inkluderende samfunn og utjevne sosiale forskjeller.

- Vi skal effektivisere og fornye for å sørge for at tilbudet er godt og at vi bruker fellesskapets penger best mulig. Vi skal bruke de store pengene på de store oppgavene, men som velferdssamfunnets fremste forsvarere skal vi også være velferdssamfunnets fremste fornyere, sa statsministeren.