Historisk arkiv

Norge og Indonesia tar pådriverrolle i nye klimaforhandlinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Statsminister Jens Stoltenberg og Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono ble i dag enige om å ta en pådriverrolle i arbeidet med en ny, forpliktende avtale om reduksjon av klimagasser.

- Vi går nå inn i et nytt samarbeid med Indonesia. Det er svært viktig både fordi Indonesia er et nøkkel-land i arbeidet med å få til en ny avtale om å redusere klimagassutslippene. Indonesia er vertskap for det neste store forhandlingsmøtet om klima som skjer i desember 2007. Indonesia har en viktig rolle å spille i det å få de andre utviklingslandene med i en ny, forpliktende avtale etter at Kyoto-avtalen løper ut, sa statsminister Jens Stoltenberg etter møtet med Yudhoyono.


Statsminister Jens Stoltenberg og Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono etter undertegnelsen av klimasamarbeidsavtalen som ble gjort i presidentpalasset i Jakarta. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Klimasamarbeidet mellom de to landene vil ha flere elementer. For det første vil landene føre en tett dialog om hvordan man kan få til en bred og forpliktende avtale om reduksjoner av klimagasser for perioden etter at Kyoto-avtalen løper ut i 2012. For det andre skal det legges bedre tilrette for at Norge og norske bedrifter kan bidra direkte til prosjekter som reduserer klimagassutslipp i Indonesia, blant annet gjennom såkalte grønne utviklingsmekanismer.

- Indonesia er et land med store klimagassutslipp. Norge kan bidra med teknologi for å få redusert utslippene i Indonesia – og Norge kan være med å finansiere reduksjoner i utslipp der, enten direkte eller ved at norske bedrifter gjennomfører prosjekter der, sa Stoltenberg.