Historisk arkiv

Psykisk helse — en nasjonal utfordring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

- Arbeidet for god psykisk helse er et arbeid som inngår i en større sammenheng og som handler om en grunnleggende verdi i vårt samfunn. At alle skal få være med. Mitt mål som statsminister er å skape verdens mest inkluderende samfunn. Det sa Stoltenberg under konferansen Psykisk Helse 2007 i Trondheim i dag.

Psykisk helse – en nasjonal utfordring

- Arbeidet for god psykisk helse er et arbeid som inngår i en større sammenheng og som handler om en grunnleggende verdi i vårt samfunn. At alle skal få være med. Mitt viktigste mål som statsminister er å skape verdens mest inkluderende samfunn. Det sa Stoltenberg under konferansen Psykisk Helse 2007 i Trondheim i dag.

Så mange som 20 prosent av befolkningen i Norge har psykiske lidelser i mildere eller alvorligere grad. Dette betyr ikke at en femtedel av befolkningen er psykisk syke hele tiden, men det er et uttrykk for at psykiske lidelser er veldig vanlig.

- Likevel er dette noe det snakkes lite om, sa statsministeren. De som blir rammet representerer skjulte sykdommer. Skjult arbeidsledighet. Og samtidig skjulte ressurser for samfunnet vårt. Vi må lage broer tilbake til arbeidslivet for dem som stenges ute, sa statsministeren.

Den tiårige opptrappingsplanen for psykisk helse er nå inne i sitt nest siste år.

- Vi har oppnådd mye. Men vi skal ikke lene oss tilbake og være fornøyd. Det er fremdeles mangler og utfordringer, sa statsministerens og viste til flere tiltak.

Regjeringens tiltak innen psykisk helse:

  • Unge: Regjeringen arbeider med å innfør en særskilt ventetidsgaranti for barn og unge.
  • Bolig: Regjeringen har varslet et nytt investeringstilskudd, blant annet til kommunale omsorgsboliger.
  • Brukermedvirkning: Regjeringen har stilt krav til kommunene og de regionale helseforetakene om å gjennomføre regelmessige brukerundersøkelser.

    Det bevilges midler over Opptrappingsplanen til drift av bruker- og pårørendeorganisasjoner innen psykisk helse.
  • Arbeid: Sosial- og helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet utarbeider nå en strategi for arbeid og psykisk helse. NAV og partene i arbeidslivet vil bli sentrale parter i gjennomføringen av strategien. Tiltakene i opptrappingsplanen som er rettet mot arbeid og sysselsetting vil derfor bli videreført og videreutviklet.
  • Sikkerhet: Sosial- og helsedirektoratet utarbeider faglige retningslinjer for å ivareta sikkerheten i psykisk helsevern. Justisdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet er i gang med å evaluere strafferettslige særreaksjoner, for bedre å vurdere tilbud til psykisk syke personer som begår farlige handlinger.
  • Rusavhengige: Regjeringen legger snart fram en opptrappingsplan for rus.

Les statsministerens tale